Medvedev najavio "čistku" u bankarskom sistemu Rusije | Ekonomist

Medvedev najavio “čistku” u bankarskom sistemu Rusije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio je da će vlada i centralna banka Rusije nastaviti “čistku” u bankarskom sektoru te zemlje.

“Što se tiče bankarskog sistema, centralna banka postepeno eliminiše one kreditne institucije koje su obavljale nezakonite transakcije ili vodile veoma rizičnu politiku izlažući interese svojih klijenata opasnosti. Nastavićemo da radimo u ovoj oblasti”, rekao je Medvedev, a prenosi agencija Tass.

Banka Rusije je u 2016. godini oduzela licence 97 banaka i nebankarskih kreditnih institucija, što znači da je bez dozvole za rad ostalo 13,2 odsto od ukupnog broja banaka koje su poslovale na početku te godine.

Guvernerka centralne banke Rusije Elvira Nabiulina izjavila je u februaru 2017. agenciji Tass da finansijski oporavak nacionalnog bankarskog sektora može potrajati nekoliko godina.

U avgustu i septembru 2017. godine, centralna banka je najavila program finansijske rehabilitacije prvo za banku Otkritije, a potom i za “B & N” banka kroz novi mehanizam – Fond za konsolidaciju bankarskog sektora. Očekuje se da će finansijski rehabilitacija tih banaka trajati godinu dana.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top