Mediteranske zemlje bilježe dobre turističke rezultate

Mediteranske zemlje ovog ljeta, u većini bilježe dobre turističke rezultate, čemu uz atraktivnost regije pridonose i velike vrućine. Neke zemlje poput Turske, Tunisa, Grčke i Egipta zbog različitih negativnih sigurnosnih situacija bilježe pad turističke potražnje, koji bi mogao da dovede u pitanje i njihova buduća turistička ostvarenja, jer sigurnost postaje prevladavajući element u potražnji.

Vodeći se prognozama Svjetske turističke organizacije-UNWTO nastavlja se lanjski trend rasta, moguće i do 5 posto. To je već pokazala prva polovina ove godine, pa i na Mediteranu i cijeloj regiji jugoistočne Europe. Svi ističu da je došlo do promjena u trendovima potražnje i nešto jače preusmjeravanje turističkog prometa iz ‘pogođenih’ odredišta/zemalja ka nekim drugima, sigurnijima.

Turistički djelatnici se slažu da sigurnost putovanja i boravka u određenoj zemlji postaje prevladavajući element potražnje, znatno bitniji i od cijene, kao i da će velikim turističkim zemljama kakve su Tunis i Egipat trebati i vremena i vještine da vrate povjerenje turista i rezultate koje bi po veličini kapaciteta i prepoznatljivosti u svijetu mogle ostvarivati i koje su prije ostvarivale. Dio njihovog ovogodišnjeg turističkog ‘kolača’ već su preuzele zemlje sličnih veličina i kapaciteta, poput Španije, Turske, Portugala, pa i Francuske, Italije i Grčke. Mada su i Grčka i Turska ove godine imale određenih poremećaja, pa i sigurnosnih problema. Dio je putnika zasigurno ‘prešao’ i u Hrvatsku, no sagovornici kažu da to nije neki veliki broj i da stoga aktuelne relativno visoke turističke poraste ove godine u hrvatskom turizmu ne treba ozbiljnije pripisivati tom ‘prelivanju’.

Među grčkim ostrvima jedine veće probleme ima Kos, zbog blizine Turskoj i dolaska većeg broja izbjeglica, što turisti doslovce gledaju s plaža, a slične probleme imaju i Malta i južna Italija.

Njemačkim touroperatorima i nekolicini drugih evropskih Turska je gotovo glavna destinacija iz više razloga, od kojih je možda i najveći to što se za aranžmane u Turskoj ne plaća porez, jer nije članica EU-a. Svaki ‘ispad’ Turske iz bukinga sve bi ih dosta pogodio i zasigurno poremetio poslovanje.

Izvor:

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top