Matis potpisao odluku: Vojska SAD se povlači iz Sirije | Ekonomist

Matis potpisao odluku: Vojska SAD se povlači iz Sirije

Odlazeći američki ministar odbrane Džejms Matis potpisao je naredbu o povlačenju američkih trupa iz Sirije, saopštio je Pentagon.

Povlačenje američke vojske iz Sirije naredio je prošle nedjelje američki predsjednik Donald Tramp, što se navodi kao glavni razlog ostavke Matisa, prenosi vojni sajt Militari tajms. Sekretar Matis je odluku o povlačenju vojske potpisao dan pošto je Tramp najavio da će ga zamijeniti dva mjeseca ranije nego što je bilo predviđeno.

Matis, koji je zagovornik NATO-a i američkih tradicionalnih saveznika, često je bio na susprotnoj strani od Trampa, pa je tako bio protiv povlačenja iz Sirije, prenosi Rojters. Marinac sa četiri zvjezdice, hvaljen je i od strane republikanaca i demokrata, i njegov odlazak je uzrokovao veliku zabrinutost zbog onoga što mnogi vide kao Trampov nepredvidljiv samostalan pristup globalnoj bezbjednosti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top