MasterCard testira plaćanje računa selfijem | Ekonomist

MasterCard testira plaćanje računa selfijem

NEW YORK – Kartičarska kuća MasterCard objavila je da testira novu mobilnu aplikaciju koja bi koristila tehnologiju prepoznavanja lica za autentikaciju korisnika.

MasterCard testira plaćanje računa selfijem. Takva bi se tehnologija, prema njihovoj zamisli, koristila na način da korisnik prilikom autorizacije plaćanja (primjerice prilikom kupovine na Internetu) umjesto PIN broja ili lozinke treba svojim mobilnim uređajem samo – snimiti selfie.

Naravno, ova metoda provjere identiteta nije savršena i može je se lako prevariti. Na primjer, još je Google primijenio ovu metodu otključavanja na svojem Android OS-u, pa su korisnici ubrzo shvatili da se mobilni telefon može otključati i tako da se, umjesto lica korisnika, kameri pokaže njegova fotografija.

MasterCard će, kažu, tražiti od korisnika da prilikom snimanja selfija za prepoznavanje u kameru i namignu, što bi trebalo pružiti dodatnu zaštitu. Ipak, stručnjaci se slažu da bi ova “moderna i cool” metoda identifikacije trebala biti osigurana još jednim dodatnim sigurnosnim faktorom, poput PIN-a ili lozinke. Njihovu aplikaciju trenutno testira 500-tinjak korisnika u SAD-u.

Izvor seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top