Master i Maestro kartice: Plaćanje bez PIN-a do 25 eura | Ekonomist

Master i Maestro kartice: Plaćanje bez PIN-a do 25 eura

Korisnici Mastercard i Maestro kartica u Crnoj Gori će od petka moći da obavljaju plaćanja u iznosu do 25 eura bez unošenja PIN koda.

Iz Mastercarda je saopšteno da se taj veliki korak naprijed u razvoju crnogorskog platnog tržišta dešava u šestoj godini od kada je prva Mastercard beskontaktna transakcija u Crnoj Gori obavljena.

– Potrošači i trgovci su prihvatili ova jednostavna, brza i sigurna plaćanja tako da je trenutno 84 odsto svih kartica beskontaktno, a beskontakne transakcije čine 60 odsto od ukupnog broja svih kartičnih plaćanja – navodi se u saopštenju.

Pored toga, prosječna vrijednost transakcije premašila je trenutni CVM limit, koji iznosi 42 prema 15 eura, što ne samo da znači da je novi CVM limit od 25 eura u većoj mjeri usklađen sa realnim finansijskim potrebama potrošača, već i dodatno potvrđuje spremnost tržišta na takav korak.

– Trenutni limit je među najnižima u Evropi. Viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope, već i u zemljama centralne i istočne Evrope – dodaje se u saopštenju.

Mastercard beskontaktna plaćanja sigurna su za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama. Kartice imaju u sebi elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja.

– Tokom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice i taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija – rekli su iz Mastercarda.

Beskontaktne transakcije mogu se, kako se dodaje, obaviti samo na registrovanim POS terminalima, što osigurava da korisnik i njegova banka mogu da prate svaku transakciju čime je mogućnost potencijalnih zloupotreba svedena na minimum.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top