Masovni nadzor korisnika interneta i Wikipedije | Ekonomist

Masovni nadzor korisnika interneta i Wikipedije

Wikipedija tuži NSA i Ministarstvo pravosuđa SAD-a kako bi se zaustavio masovni nadzor korisnika interneta i Wikipedije.

Wikipedija tvrdi kako nadzor internet saobraćaja u SAD-u, koji vrši NSA (Državna bezbjedonosna agencija), krši prvi amandman Ustava SAD-a, koji štiti slobodu govora i udruživanja i četvrti amandman, koji zabranjuje proizvoljni nadzor i pretres. Takođe se navodi kako trenutna praksa NSA-a prevazilazi ovlašćenja koja proizlaze iz akta imena Foreign Intelligence Surveillance Act, donesenog 2008. godine.

– Wikipedija je utemeljena na slobodi izražavanja i pravu na pristup informacijama. Kršenjem privatnosti naših korisnika, NSA prijeti intelektualnoj slobodi koja je ključna za ljudski potencijal stvaranja i razmijeni znanja.’ – objasnila je Lila Tretikov, izvršna direktorka Wikimedia Foundationa.

Osnivač Wikipedije, Jimmy Wales, je u tekstu za New York Times naveo kako Wikipedija od suda zahtijeva zabranu nadzora internet saobraćaja.

Uz Wikipediju su i druge organizacije, kao što su Human Rights Watch i Amnesty International USA.

NSA nije komentarisao tužbu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top