Masovna hapšenja u Saudijskoj Arabiji | Ekonomist

Masovna hapšenja u Saudijskoj Arabiji

Saudijski milijarder, princ Alvalid bin Talal (na slici), uhapšen je u velikoj akciji policije protiv korupcije, na čijoj meti se našlo desetine prinčeva i ministara ove zemlje.

Vlada Saudijske Arabije za sada je samo saopštila da je istraga zbog korupcije u toku, a državni mediji javljaju da je uhapšeno 11 pričeva i 38 bivših ministara, poslanika i biznismena.

Princ Alvalid jedan je od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, a investirao je u kompanije kao što su Tviter, Epl, Sitigrup, i druge. U Saudijskoj Arabiji poznat je da se zalaže za veća prava žena.

Prema navodima televizijske stanice Al Arabija, među uhapšenima su ministar za Nacionalnu gardu Miteb bin Abdulah, ministar ekonomije Adel Fakeh.

Slobode su lišeni i nekadašnji ministar finansija Ibrahim Al Asaf i bivši guverner provincije Rijad princ Turki bin Abdulah al Saud. Uhapšeni su i i biznismeni i milijarderi Mohamed al Amudi i Saleh Kamel.

Kako prenosi britanski Dejli mejl, članovi Saudijske narodne garde, elitne unutrašnje bezbjednosne organizacije, kao i mornarice, takođe su smijenjeni.

U junu ove godine, prestolonasljednik Muhamed bin Salman postavljen je na čelo države nakon što je njegov otac, kralj Saudijske Arabije Salman bin Adbulazis Al Saud, odlučio da „deponuje“ bivšeg prestolonasljednika Muhameda bin Naiea.

Do masovnih hapšenja dolazi ubrzo nakon osnivanja protivkorupcijske komisije, kojom predsjedava upravo prestolonasljednik Muhamed bin Salman (32).

Nadzirući glavne figure vlade, od odbrane do ekonomije, Muhamed bin Salman, čini se, želi da uguši unutrašnja previranja prije formalnog prenosa vlasti njegova oca, kralja Salmana, 81-godišnjaka.

Bin Salman je obećao „umjerenu“ Arabiju, prekidajući imidž zemlje dugo smatrane izvoznicom vehabizma. Pokrenuo je nekoliko reformi (pravo upravljanja vozilom za žene, otvaranje bioskopa).

U rekonstrukciji kabineta, princa Miteba bin Abdulaha je na mjestu ministra nacionalne garde zamijenio Khaled bin Ajafa, dok je ministar ekonomije Adel Fakeh smijenjen u korist njegovog zamjenika Mohameda al-Tuvaijrija, piše u kraljevskom dekretu koji su objavili državni mediji.

Izvor iz vazduhoplovstva rekao je da su bezbjednosne snage prizemljile sve privatne avione u Džedi, da bi spriječile bilo kakve pokušaje bjekstva.

Kako je prenijela ta televizija, taj potez treba da doprinese očuvanju investicione klime u toj zemlji. Saudijsko Ministarstvo finansija saopštilo je u međuvremenu da je odulka vlasti da osnuje Komitet za borbu protiv korupcije i uhapsi veći broj saudijskih pričeva, bivših ministara, poslanika i biznismena doneta da bi se ojačalo poverenje u vladu.

Akcija hapšenja sprovedena je nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija pogodila i uništila balistički projektil severnoistočno od prijestonice Rijad. Povrijeđenih i materijalne štete u incidentu nije bilo.

Inače, Bin Talal je krajem avgusta boravio u Crnoj Gori, gdje se sastao sa premijerom Duškom Markovićem.

Saudijski milijarder je tom prilikom kazao da je zainteresovan da ulaže u Crnu Goru.

“Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo”, rekao je tada Marković na sastanku sa bin Talalom u Budvi.

Sastanak je bio upriličen na jahti Kingdom 5KR usidrenoj u Budvi.


 

Izvor: Blic, Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top