Mašinovođe u Njemačkoj opet štrajkuju | Ekonomist

Mašinovođe u Njemačkoj opet štrajkuju

Sindikat mašinovođa nije naveo koliko će trajati štrajk, koji pogađa milione putnika.

Novi štrajk njemačkih mašinovođa, koji je počeo u utorak u teretnom saobraćaju, proširio se u srijedu ujutro i na putnički saobraćaj, primoravši Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) da otkažu dvije trećine polazaka na glavnim linijama.Riječ je o devetom štrajku u deset mjeseci u njemačkom željezničkom prevozniku, drugom u maju.

Sindikat, GDL, nije naveo koliko će trajati štrajk, koji pogađa milione putnika, dodajući da se može nasluti da bi mogao trajati duže od prethodnog, koji se početkom maja protegao na šest dana. Sindikat će obavijestiti o prekidu štrajka 48 sati ranije.

U srijedu ujutro Njemačke željeznice su iznijele predviđanja o saobraćaju tokom dana, sa otkazane dvije trećine vozova na glavnim linijama i trećinom ukinutih regionalnih veza u prosjeku, uz velike razlike zavisno od područja.

U teretnom saobraćaju dvije trećine vozova će saobraćati, navode Njemačke željeznice.

Štrajkom je posebno pogođen istok Njemačke.U Berlinu i Hamburgu saobraća manje od polovine prigradskih vozova, navode Njemačke željeznice, uz napomenu da je uveden alternativni plan saobraćaja.

Inače, mašinovođe u ovoj zemlji zarađuju od hiljadu i po do dvije hiljade eura mjesečno, što je upola manje od njihovih kolega u susjednoj Švajcarskoj.

Njemačke željeznice su jednom prilikom pokrenule postupak protiv sindikata mašinovođa, ali taj štrajk je završio prije nego što ga je sud u Frankfurtu proglasio zakonitim.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top