Mašine će nas otjerati s posla za 30 godina | Ekonomist

Mašine će nas otjerati s posla za 30 godina

Više od polovine svjetske populacije moglo bi u naredih 30 godina da ostane bez posla zbog mašina, smatra jedan kompjuterski naučnik.

Prema njegovim riječima, vještačku inteligenciju koja prijeti ekonomiji ne bi trebalo potcijeniti.

Moše Vardi, profesor na Univerzitetu Rajs, izjavio je da tehnologija predstavlja suptilnu prijetnju, ističući da bi vještačka inteligencija mogla da dovede globalnu nezaposlenost na nivo od 50 odsto, uklanjajući poslove srednje klase i povećavajući nejednakost.

Gardijan prenosi da je Vardi kazao svojim kolegama da bi ta promjena mogla da se dogodi za 30 godina, a da bi nekoliko profesija bilo imuno na posljedice vještačke inteligencije.

“Približavamo se vremenu kada će mašine moći da zamijene ljude na skoro svakom zadatku”, rekao je naučnik.

“Vjerujem da društvo mora da se suoči s ovim pitanjem prije nego što nas pogodi: Ako su mašine sposobne da urade skoro svaki zadatak koji može čovjek, šta će raditi ljudi?“, upitao je Vardi.

Britanski fizičar Stiven Hoking i direktor Tesle Elon Musk prethodno su naveli slična upozorenja.

Hoking je rekao da vještačka inteligencija može donijeti “nove načine da stvari krenu po zlu” za opstanak čovječanstva, a Musk je kazao da ona predstavlja “najveću egzistencijalnu prijetnju”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top