Maroko prijeti raskidom ekonomske saradnje sa EU | Ekonomist

Maroko prijeti raskidom ekonomske saradnje sa EU

Ukoliko Evropska Unija u potpunosti ne implementira sporazum o trgovini poljoprivrednim proizvodima postignut sa Rabatom 2012. godine, vlasti Maroka zaprijetile su da će okončati ekonomsku saradnju sa ovim blokom.

Reuters je prenio da se u saopštenju ministarstva poljoprivrede Maroka navodi se da bi EU trebalo da se suprotstvavi svakom pokušaju blokiranja ulaska marokanskih proizvoda na evropsko tržište.

Ono što bi neuspjeh aktuelnih sporazuma sa EU mogao da prouzrokuje je talas nezakonitih migracija, s obzirom na to da trenutno obezbjeđuju na hiljade radnih mijesta.

Takav potez marokanskih vlasti dolazi samo mjesec dana nakon što je Evropski sud pravde presudio da se sporazum o trgovini poljoprivrednim proizvodima između EU i Maroka ne odnosi na spornu teritoriju Zapadne Sahare, navodeći da ni Maroko ni EU nemaju pravo da eksploatišu resurse Zapadne Sahare.

Revolucionarna grupa Polisario, koja traži nezavisnost pomenute teritorije od Maroka, nazvala je takvu presudu pobjedom EU, navodi Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top