Maroko gradi najviši neboder u Africi | Ekonomist

Maroko gradi najviši neboder u Africi

Maroko je u četvrtak blizu Rabata pokrenuo izgradnju “Tornja Mohamed VI.” visokog 250 metara koji bi mogao nositi titulu najvišeg nebodera Maroka i Afrike, prenosi službena agencija MPA.
Na desnoj obali rijeke Bouregreg u mjestu Sale, blizu glavnog grada kraljevstva, to zdanje od 55 spratova će finansirati BMCE Bank marokanskog milijardera Othamana Benjellouna.Plan izgradnje je objavljen 2016. i od tada su izvedeni pripremni radovi, rekao je Benjelloun kralju Muhamedu VI. tokom službene svečanosti.

Gradnja je povjerena konzorciju belgijske kompanije Besix koja je učestvovala u izgradnji tornja Burj Khalifa u Dubaiju, kineskoj kompaniji CRCCI te marokanskoj TGCC.

Neboder će koštati 4 milijarde dirhama (367 miliona eura), prema procjeni proračuna.

Izvođači Besix i TGCC su sredinom oktobra rekli da bi najviši toranj Afrike trebao biti završen u maju 2022. godine.

U neboderu će se biti kancelarije, rezidencije, jedan hotel i na četiri najviša sprata opservatorij.

Maroko je pokrenuo veliki program nazvan “Rabat, grad svjetlosti” koji predviđa brojne projekte na obje obale Bouregrea, poput ” Velikog kazališta” koji je projektirala britansko-iračka arhitektica Zaha Hadid i “Kuću umjetnosti i kulture”.

Danas su u Maroku najviši neboderi Maroko Telecom u Rabatu visok 139 metara i dva tornja blizanca Twin Center u Casablanci, visoki 115 metara.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top