Marković poziva investitore da ulažu u Crnu Goru | Ekonomist

Marković poziva investitore da ulažu u Crnu Goru

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas u Sofiji da države Zapadnog Balkana intenzivno sarađuju, da se lideri redovno sastaju, da se mijenja tradicionalna percepcija investitora i investicija te da stoga cio region ne može biti prijetnja Evropskoj uniji, već će je svojim ulaskom obogatiti.

“Na Balkanu je uvijek bilo više politike i istorije nego što je bilo ekonomije razvoja i pogleda u budućnst, a posebno otvaranja novih radnih mjesta. Danas Zapadni Balkan zaostaje za razvijenom Evropom. Crna Gora je trenutno negdje na 45 odsto, druge zemlje u našem susjedstvu su istog tog procenta što treba sve da nas zabrine”, rekao je premijer Marković, dodavši da je u proteklih godinu i po u urađeno dosta na promjeni tradicionalnog pristupa, na izgradnji povjerenja i na okretanju evropskom sistemu vrijednosti.

Govoreći na panel diskusiji koju je organizovao Bečki ekonomski forum na temu „Regionalna saradnja kao dio evropskih integracija. Zapadni Balkan: Realnost i očekivanja – Ko snosi odgovornost?” predsjednik Marković je rekao da je evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nešto što ne smije biti upitno.

U tom kontekstu premijer je pozdravio uspjehe koje su u evropskim integracijama u posljednje vrijeme ostvarile neke države regiona.

“Albanija i Makedonija treba da dobiju pregovore u junu”, rekao je Marković dodajućo da to nije samo interes tih dviju država nego i regiona u cjelini.

Premijer je dodao da bi sebičan pristup bio da procesu u Albaniji i Makedoniji nijesu vezani sa Crnom Gorom koja predvodi proceas, ali da Crna Gora ne može dalje napredovati, ako zaostaju Albanija i Makedonija.

Marković je posebno istakao činjenicu da je region Zapadnog Balkana postao konačno svjestan svojih potencijala, ali je dodao da je potrebno mijenjati svijest pogotovo administracija.

“Danas je največi napor da naše administracije naučimo da ne otvaraju probleme, tamo gdje ih nema“, rekao je premijer.

Govoreći o Crnoj Gori Marković, je podsjetio na odlične ekonomske rezultate u proteklih godinu i po i pozvao investitore da ulažu u Crnu Goru.

“Vlada je otvorena za sastanke sa investitorima. Oni ne mogu čekati na sastanak”, rekao je predsjednik Vlade.

Obraćajući se na panel sesiji na kojoj su učestovali još predsjednici vlada Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama kao i u ime domaćina, predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, čija država trenutno predsjedava Evropskom unijom premijer Marković je zaključio da Zapadni Balkan može samo oplementiti EU.

„Mi kao region imamo vrijednosti kulture, možemo EU samo obogaditi i oplemeniti, a nećemo je ugrožavati“ – zaključio je predsjednik Vlade.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top