Mark Zakerberg: Ni najveći geniji ne mogu uspjeti sami | Ekonomist

Mark Zakerberg: Ni najveći geniji ne mogu uspjeti sami

Mark Zakerberg smatra da medijske rasprave o tome šta je sve potrebno za pokretanje privatnog posla često demotivišu ljude da se zaista i oprobaju u tome.

U njegovoj najnovijoj interaktivnoj sesiji-predavanju, neko je postavio pitanje o tome koji je tačno bio trenutak kad je odlučio da pokrene Fejsbuk. Zakerberg se nasmijao i rekao da takve ideje ne dolaze na prečac, već kroz razmišljanje i razmjenu ideja o nečemu vezanom za dugi rok. Dodao je da trud jedne osobe nikada nije dovoljan. Mediji obično pojednostavljeno opisuju šta je potrebno za start biznisa, stvarajući sliku da je njegov pokretač obavezno genijalac, sposoban da izgradi veliku kompaniju.

“Umjesto toga”, tvrdi on,”najčešće imate grupu ljudi koji razrađuju određeni koncept duže vremena. Nije potrebno da budete “čudo” da biste krenuli u priču – potrebno je da budete posvećeni i fokusirani”. Zapostavljajući ovu činjenicu, mediji često obeshrabrujuće djeluju na preduzetništvo, kaže Zakerberg.

“To nije u tolikoj mjeri ludost i rizik, kako mediji često nepotrebno mistifikuju. Cijela stvar je mnogo lakša i pristupačnija”, zaključuje on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top