Zakerberg na sudu brani Facebook u sporu zbog intelektualne svojine | Ekonomist

Zakerberg na sudu brani Facebook u sporu zbog intelektualne svojine

Osnivač društvene mreže Facebook Mark Zakerberg svjedočio je juče na sudu u Dalasu o odbrani Oculusa zbog optužbe da je njegova kompanija ukrala tehnologiju za virtuelnu stvarnost.

Tokom svjedočenja iznešena je informacija da je Facebook platio Oculus mnogo više nego se ranije znalo. Pored dvije milijarde dolara, što je objavljeno 2014. godine, Facebook je platio još milijardu kako bi se zadržale ključne osobe i ponudile brojne stimulacije, navodi BBC.

„Čest je slučaj da izranjaju razni ljudi kad objaviš velik posao i da oni tvrde da imaju pravo na dio“, istakako je Zakerberg, dodavši da je jednostavno pogrešna zamisao da su Oculusovi proizvodi bazirani na tuđoj tehnologiji.

Kompanija Zenimax traži od Facebooka dvije milijarde dolara, tvrdeći da je Oculus ukrao njihovo intelektualno vlasništvo, a riječ je o softveru koji su iskoristili u kreiranju uređaja za virtualnu stvarnost.

Zenimax, vlasnik kompanije ID Software, tuži Facebook za dvije milijarde dolara, tvrdeći da je Don Karmek, suosnivač id Softwarea i autor legendarnih igara, ukrao intelektualno vlasništvo Zenimaxa kad je otišao iz kompanije i pridružio se Oculusu. Zenimax takođe tvrdi da su uništeni dokazi koji bi išli u prilog njihovim tvrdnjama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top