Mario Dragi: ECB spremna da poveća program kupovine obveznica | Ekonomist

Mario Dragi: ECB spremna da poveća program kupovine obveznica

Foto: Reuters

Decembarski potezi Evropske centralne banke unaprijedili su stanje u ekonomiji zemalja eurozone, ocijenio je njen predsjednik Mario Dragi nakon jučerašnjih odluka Upravnog savjeta te institucije da zadrži program kvantitiativnog popuštanja.

Prema Dragijevim riječima, u slučaju da se ispostavi da su znaci oporavka ipak samo privremeni, ECB je spremna da uvede nove mjere koje bi služile kao dodatna podrška evropskim ekonomijama.

Dragijeve riječi bile su otvorena poruka učesnicima na tržištu kapitala da će već izuzetno niske kamatne stope ostati na postojećem nivou duže vrijeme, kao i da je ECB spremna da poveća i produži program otkupa obveznica u slučaju da budu uočeni pokazatelji da se stanje ponovo pogoršava,

„Potreban je veoma značajan stepen prilagođavanja monetarne politike. Ukoliko izgledi budu povoljni bićemo spremni da povećamu naše programe kupovine hartija od vrijednosti u pogledu njihovog iznosa ili vremena trajanja“, poručio je Dragi na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog savjeta ECB.

Ovo tijelo centralne evropske finansijske institucije juče je donijelo odluku o zadržavanju ključnih kamatnih stopa, kao i programa kvantitativnog popuštanja zasnovanog na otkupu obveznica.

U ECB je izglasano da se referentna kamatna stopa zadrži na istorijskom minimumu od nula odsto, prenio je AFP. Marginalna kamatna stopa zadržana je na 0,25 odsto, dok je na depozite banaka položene kod ECB na minus 0,4 odsto. Ovo znači da banke moraju da plate kako bi ostavile depozite kod ECB.

Shodno očekivanjima, nije bilo promjena u šemi otkupa obveznica, kako bi se nastavilo ohrabrivanje potrošnje i investicija putem dodatnog ubrizgavanja dodatnog novca u finansijske tokove, u sklopu napora ECB da podstakne privredni rast i inflaciju u eurozoni.

Prvi čovjek ECB upozorio je da bi izostale strukturne reforme mogle da zakoče ekonomski rast u eurozoni, zbog čega bi ih trebalo intenzivirati.

U ECB je u decembru odlučeno da se trajanje programa otkupa obveznica produži do kraja 2017. kada je najavljeno da će se od aprila mjesečni iznos kupovine, koji sada iznosi 80 milijardi eura, umanjiti za četvrtinu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top