Mank i partneri dobili 210 miliona | Ekonomist

Mank i partneri dobili 210 miliona

Luksuzno turističko naselje i marina za megajahte Porto Montenegro u Tivtu, vlasnika je, kako saznaju “Vijesti”, promijenilo za “samo”  210 miliona eura iako su se u javnosti pominjali iznosi i do 800 miliona.

Državni  investicioni fond Dubaija, Investment Corporation of Dubai (ICD) 6. maja je objavio da je završio transakciju kojom je od kanadskog milijardera Pitera Manka i partnera otkupio of-šor kompaniju Montport Capital koja je bila jedini osnivač tivatske firme Adriatic Marinas koja razvija Porto Montenegro.

Izvršni direktor ICD-a šeik Muhamed Al Šajbani tada na konferenciji za novinare u Tivtu nije želio da saopšti iznos za koji su Arapi kupili Porto Montenegro, ističući da je dogovoreno da on ostane poslovna tajna.

„Vijesti” u krugovima dobro upućenim u  transakciju  saznaju da je ICD Manku i partnerima za otkup njihovih vlasničkih udjela u kompaniji koja stoji iza Porto Montenegra, platila ukupno 210 miliona eura.

Tu okvirnu cifru potvrdio je i renomirani Financial Times u tekstu „Nove destinacije za superjahte ciljaju da osvoje naklonost superbogatih”. U tekstu piše o sve jačoj konkurenciji koju renomiranim, ali prostorno ograničenim marinama na Azurnoj obali i italijanskoj Kosta Smeraldi, pričinjavaju nove marine na obali Katalonije u Španiji i obali Jadrana u Crnoj Gori. U dijelu teksta posvećenom Porto Montenegru, list piše da je ranije ove godine državni investicioni fond Dubaija  kupio taj projekat za pretpostavljeni iznos od 200 miliona eura.

„Ta prodaja  moguće će dati novi zamah projektu koji je već osigurao saglasnost crnogorske Vlade da se na već postojećih 450, doda još 400 vezova za jahte, kao i za dalju izgradnju komercijalnih sadržaja oko same marine”,  navodi Financial Times.

Iako je iznos od 210 miliona eura za koji je Porto Montenegro promijenio vlasnika relativno mali u odnosu na cifre sa kojima se spekulisalo, ali i samu tržišnu komercijalnu vrijednost Porto Montenegra kao nekretnine, izvjesno je da su Mank i partneri na ovom poslu ipak pristojno zaradili. Ovo iz razloga što je poslovna politika Adriatic Marinasa prilikom ustanovljavanja mehanizma prodaje stanova u tivatskom nautičkom centru bila takva da su kupci praktično cijelo vrijeme finansirali i kreditirali gradnju sopstvenog stana, uz minimalna ulaganja Adriatic Marinasa.

Mank i partneri odavno su  vratili i  zaradili na svim ulaganjima u projekat od 2006. tako da im novac od Arapa kojima su prodali  razrađeni projekat, bio samo „dodatni bonus”  iz posla sa kupovinom bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu kojeg su platili 23 miliona. Iz Adriatic Marinasa su ranije saopštili da su u Porto uložili 400 miliona eura.

Novi vlasnici zadržali su izvršnog direktora Adriatic Marinasa Olivera Korleta koji je od početka na projektu. Korlet je ostao i u bordu direktora te firme uz crnogorskog biznismena Mladena Miranovića. Uz  Al Šajbanija koji je predsjednik borda, u tom tijelu su još dva predstavnika ICD-a Esamudim Husein Ibrahim Galadari i Muhamed Alnedar Almaruzuki. Kao jedini osnivač Adriatic Marinasa u registru se navodi PM Holdings “owned by ITHRA Montenegro One Person Company L.L.C.”.

 

Izvor: Vijesti (Autor: Siniša Luković)

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top