Manjinski akcionari protiv saglasnosti za Karismin kredit | Ekonomist

Manjinski akcionari protiv saglasnosti za Karismin kredit

Manjinski akcionari Ulcinjske rivijere protive se da se Karismi, koja je zakupac dijela imovine tog hotelskog preduzeća, da saglasnost za stavljanje pod hipoteku hotela Belvi i Olimpik za uzimanje kredita od 11 miliona eura.

“Ne postoji elementarna logika zašto bi akcionari davali saglasnost zakupcu za stavljanje hipoteke nad imovinom. Ne postoji način na koji Karisma garantuje da će ispuniti svoje obaveze i vratiti kredit”, kazao je za Dan član Odbora direktora Ulcinjske rivijere, Vladimir Zečević.

Zečević, koji u bordu predstavlja kapital manjinskih akcionara, je kazao da se može desiti situacija da Karisma ne vrati kredit banci, pa da banka zaplijeni imovinu i proda je u daljem postupku, a da Karisma ne snosi nikakvu odgovornost za to i “ode sa tih 11 miliona”.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila odluku kojom daje saglasnost Karismi, da hotele Belvi i Olimpik stavi pod hipoteku i uzme kredite kod Erste i CKB banke u ukupnom iznosu od 11,15 miliona eura.

S obzirom na to da je Vlada i većinski vlasnik Ulcinjske rivijere, na Skupštini akcionara, zakazanoj za srijedu, biće izglasana odluka za davanje saglasnosti Karismi da podigne kredite kod Erste i CKB banke.

Od 11,15 miliona eura, 2,5 miliona Karisma će dati za refinansiranje obaveza Ulcinjske rivijere prema Atlas banci i Investiciono-razvojnom fondu (IRF), ali će im za taj iznos biti umanjena zakupnina.

Na godišnjem nivou zakup plaćaju 450 hiljada eura. Hotele su zakupili na 30 godina.

“Ne postoje mehanizmi zaštite, a manjinski akcionari tu gube imovinu. Gubimo imovinu koja je ovim odlukama donesena na neko poklanjanje i ne možemo ništa da uradimo, jer će banke biti vlasnici imovine ako Karisma ne ispuni obaveze. Ako neko do sada nije vidio, sada može vidjeti kristalno jasno da Karisma ne ulaže svoj novac, a ovakav investitor može svako da bude”, rekao je Zečević.

On je kazao da manjinski akcionari ne mogu ništa uraditi da spriječe Vladu, koja je većinski vlasnik Ulcinjske rivijere, u vezi sa davanjem saglasnosti za stavljanje pod hipoteku hotela.

“Na Skupštini akcionara ćemo glasati protiv, ali ćemo biti u manjini. Vlada, kao jedan od potpisnika ugovora, dala je saglasnost, a na Skupštini će imati svoje predstavnike koji će glasati za stavljanje hotela pod hipoteku”, naveo je Zečević.

Karisma je hotele Belvi i Olimpik zakupila od prošle godine. Nedavno je otvoren kompleks Holiday Village Montenegro.


Izvor: RTCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top