Manji računi za struju: Vlada ukida naknadu za OIE | Ekonomist

Manji računi za struju: Vlada ukida naknadu za OIE

Vlada Crne Gore će 1. juna ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije (OIE 1) na računima za električnu energiju, koji će u tom slučaju biti manji između 1,5 do 5 odsto.

To je najavio premijer Duško Marković u okviru premijerskog sata, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića. Predsjednik Vlade je kazao da će tu naknadu, umjesto potrošača, plaćati Vlada od sredstava prikupljenih od zagađivača, emitera ugljen-dioksida, kroz akcizu na ugalj.

– Ta stavka čini 5 odsto računa potrošača koji troše do 30 eura mjesečno ili oko 1,5 odsto računa potrošača koji troše do 100 eura. Računi će biti manji između 1,5 do 5 dosto , što je jedan od najvećih zabilježenih umanjenja računa -naveo je Marković.

– Vjerujem da je ovo odgovoran pristup,  iako EPCG ostane pri sadašnjem predlogu tarifnih modela, uz eventualno novo odgađanje do početka primjene obračuna sa ukinutom naknadom, postići ćemo da kumulativni  efekat bude 2,5 do 5 odsto sniženja cijene za prosječne račune do 30 eura, da gotovo isti ili nešto niži računi budu za potrošače koji troše do 60 eura u prosjeku i svega jedan odsto poskupljenja za porošače koji troše do 100 eura na mjesečnom nivou – dodao je premijer.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top