Manila će postati kockarska destinacija | Ekonomist

Manila će postati kockarska destinacija

Filipini od glavnog grada žele da naprave novu kockarsku destinaciju u Aziji, u rangu s Makaom i Singapurom.

Manila je spremna da postane nova top kockarska destinacija u Aziji. Grad želi da bude u grupi s Makaom i Singapurom. To je prvi put da je država pokrenula projekt ovakvih razmjera.

”Grad snova” je treće i najnovije kockarsko odmaralište vrijedno milijardu dolara, koje će biti otvoreno u glavnom gradu Filipina na 6,2 hektara luksuza u novoizgrađenom dijelu Manile, nazvanom ”Grad zabave”, javlja Marga Ortigas, novinarka Al Jazeere.

“Vizija je oduvijek bila pronalazak najboljih lokacija u Aziji za gradnju integriranih odmarališta. Nije čudo što su Filipini među najbrže rastućim ekonomijama u svijetu u posljednjih nekoliko godina. Želimo da gradimo stvari na koje smo ponosni”, rekao je direktor kasina, Lorence Ho.

Vlada poziva ulagače, u nadi da će postati prepoznatljivi kao novo kockarsko središte azijsko-pacifičke regije. I to uprkos padu prihoda drugih sličnih destinacija, poput Makaa i Singapura.

“Ovo je naš, nadam se, značajan doprinos naporu Filipina u podizanju turističke industrije kao jednog od glavnih pokretača ekonomskog rasta, ali i zapošljavanja za stalne poslove”, kazao je Francis Hernando iz Philippine Amusement and Gaming Corporationa.

Ukupno je planirano pet odmarališta, a Vlada procjenjuje da će 30.000 do 40.000 ljudi biti odmah zaposleno u njima.

Ekonomija možda raste, ali raste i broj siromašnih ljudi. Jaz između bogatih i siromašnih sve je veći. Iako se Filipinci raduju dolasku stranih ulaganja, ipak smatraju kako to ne bi smjelo da potine ionako već potisnute siromašne Filipince.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top