Mandelin saradnik i ljubitelj automobila: Ko je novi južnoafrički predsjednik? | Ekonomist

Mandelin saradnik i ljubitelj automobila: Ko je novi južnoafrički predsjednik?

Siril Ramafosa iz Afričkog nacionalnog kongresa, koji je bio jedan od glavnih saradnika Nelsona Mandele, položio je zakletvu kao predsjednik Južnoafričke Republike, čime je započeo njegov petogodišnji mandat.

Ramafosa je zakletvu položio na stadionu u Pretoriji, pred 30.000 ljudi, pošto je njegova partija Afrički nacionalni kongres pobijedila na izborima ranije ovog mjeseca, sa osvojenih 57,5 odsto glasova.

To je, međutim, naslabiji rezultat na izborima ANK-a, stranke prvog demokratski izabranog predsjednika i prve tamnopute osobe na toj funkciji Nelsona Mandele, od kako je ta partija preuzela vlast poslije ukidanja sistema aparthejda 1994. godine, prenosi AP.

Ramafosa je preuzeo dužnost prošle godine, pošto je bivši predsjednik Džejkob Zumapodlegao pritiscima i podnio ostavku zbog korupcijskog skandala, koji je naškodio povjerenju javnosti u ANK.

Novi predsjednik izvinio se Južnoafrikancima i obećao da će nastaviti borbu protiv korupcije u vladi, koja je nanijela štetu ekonomiji te zemlje.

Južnoafrički političar bio je glavni Mandelin pregovarač u razgovorima koji su doveli do okončanja aparthejda 1994. godine.

Mandela i Ramafosa

Bio je pozvan i kao jedan od dva međunarodna inspektora oružja u Sjevernoj Irskoj, igrajući ključnu ulogu u odlaganju tajnih skladišta oružja IRA.

Ramfosa, jedan od najbogatijih političara u zemlji, po zanimanju je advokat, a inače je obožavalac vinskih berbi, brzih automobila, ribolova pastrmki i uzgoja divljači.

Na nezadovoljstvo mnogih Južnoafrikanaca, koji su ga smatrali najvjerodostojnijim političarem postmendelske generacije, kasnije se povukao iz politike kako bi postao biznismen.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top