Manchester United je najskuplji tim | Ekonomist

Manchester United je najskuplji tim

 

Cilj godišnje studije The Brand Finance Football 50 je da se utvrdi koji od fudbalskih klubova čini najjači i najvrijedniji brend. Uprkos još jednoj sezoni bez ‘odličja’, istraživanje je pokazalo da se na samom vrhu nalazi Manchester United. Crveni đavoli su prvi prešli granicu od milijardu dolara i tako prestigli Bayern München. Trenutno je brend Manchester Uniteda vrijedan 1,2 milijarde dolara.

Čak ni pobjeda s rezultatom 3-1 protiv Juventusa u finalu Lige prvaka nije zaustavila Barcelonin pad na ovoj ljestvici. Subotnja utakmica je brendu Barcelone donijela dodatnih 28 miliona dolara pa ukupna vrijednost iznosi 773 miliona dolara. Međutim, koliko god uspjeha nanizala, Barcelona jednostavno ne uspijeva da dosegne jednak status kao Real Madrid, čiji je brend za 100 miliona dolara vrjedniji od Barcinog. Isto vrijedi i za brzorastuće engleske klubove. Manchester City i Chelsea su prvi put prestigli Barcelonu, koja se sada nalazi na šestom mjestu liste Brand Finance Football 50.

– Za veliki uspjeh Manchester Uniteda zaslužan je Ed Woodward. Dok je Sir Alex Ferguson razvijao pobjedničku taktiku, Woodward je kapitalizirao rastuću moć Manchester Uniteda kao brenda i tako ustanovio bazu obožavatelja i sponzora širom svijeta. Ta je činjenica omogućila Manchesteru da, uprkos osrednjim rezultatima u posljednje dvije sezone, i dalje ostane na tronu kada je riječ o vrijednosti brenda – objašnjava CEO Brand Financea, David Haigh.

Sponzori su i više nego voljni da povežu svoje brendove s Manchesterom. Dogovor s Chevroletom klubu donosi gotovo 72 miliona dolara godišnje. Nike je 2014. odlučio da zaključi dugogodišnje partnerstvo s klubom, ali je odmah uskočio Adidas s desetogodišnjim ugovorom vrijednim 1,1 milijardu dolara, što je još unosnije od ugovora s Nikeom.

Manchester je ove godine dodatno podebljao svoje finansijsko stanje zahvaljujući prodaji prava na prenos utakmica Lige prvaka za sezone 2016./17., 2017./18. i 2018./19. Taj dogovor je samo na području UK-a vrijedan 7,8 milijardi dolara, a na globalnom nivou iznosi oko 14 milijardi dolara. Svaki klub će po sezoni dobiti oko 230 miliona dolara, zbog čega će njihovi brendovi doživjeti veliki uzlet.

Jedan od takvih klubova je Suthampton, čija vrijednost brenda trenutno iznosi 183 miliona dolara. On je najbrže rastući fudbalski brend, koji je od 2014. godine narastao za čak 89 posto. Situacija pogoduje i West Hamu, koji se prvi put našao u top 20, s vrijednošću brenda u iznosu od 200 miliona dolara.

Juventus se, uprkos gotovo savršenoj sezoni, nije našao u prvih deset. Međutim, u klubu se događaju promjene. Adidas je zamijenio Nike kao sponzora opreme, što je klubu donijelo više od 210 miliona dolara, čime je vrijednost Juventusa kao brenda narasla na 350 miliona dolara. Klub se takođe oporavio od skandala koji su u protekloj decenijiobilježili klub.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top