"Makronova Francuska – buđenje uspavane sile" - NV | Ekonomist

“Makronova Francuska – buđenje uspavane sile” – NV

Za Ekonomist piše Nemanja Vukićević

Kada je u maju nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, poslije teške i oštre izborne trke sa svojom glavnom rivalkom Marin Le Pen, ušao u Jelisejsku palatu, niko nije vjerovao da će novi predsjednik Francuske Emanuel Makron tako brzo, ali taktički, napredovati prema poziciji neformalnog „lidera Evrope“. Uzimajući u obzir da više od deceniju, kancelarka prve ekonomske sile Evrope, Njemačke, Angela Merkel, drži sve konce u svojim rukama, teško je bilo i pomisliti da bi joj neko mogao pomrsiti iste. Zvučalo bi čak i nemoguće ako bi se pomislilo, do prije dva mjeseca, da bi Merkelovoj na crtu mogao izaći novoizabrani, tridesetdevetogodišnji francuski predsjednik, za evropske i šire međunarodne okvire, politički anonimus, čiji centristički pokret „An marš“ postoji nepunih pola godine.

Makronu nije bila prepreka ni to što ga je upravo Merkelova zdušno najviše podržavala za funkciju šefa Jelisejske palate, da krene ka preuzimanju uloge lidera u posrnuloj i sa nikad više, u 21.vijeku, problema suočenoj Evropi. To je označilo i tihi početak kraja njemačke dominacije, oličene u liku Angele Merkel, na krovu Evrope. Francuska, svakako vojno i ekonomski izuzetno uticajna, poslJednjih godina suočena sa unutrašnjim političkim pitanjima ali i terorističkim napadima, prepustila je Njemačkoj lidersku poziciju Evrope, a samim tim i „prvog policajca“, koji je u svakoj situaciji spreman da reaguje, ali i nameće svoje stavove i može se reći, velike interese. Mora se priznati da je Merkelova teret neformalnog lidera Evrope prihvatila bez oklijevanja u dramatičnim momentima, učestvujući u rješavanju grčke finansijske krize, sirijskog pitanja, naleta migranata, davanja inicijative i stvaranja Berlinskog procesa, ne bi li barut na Balkanu ostao u buretu…

Kada je Makron najavio kandidaturu za prvog čovjeka Francuske, Merkelova suočena sa vrtoglavim rastom desnice i ekstremizma u evropskoj zajednici, nije imala previše izbora i podržala je njegovu kandidaturu. No, izgleda da nije mogla pretopstaviti da će to označiti i pad njemačke dominacije u evropskom svijetu. Ambiciozni Makron je odmah po proglašenju rezulata drugog kruga izbora indirektno najavio vraćanje Francuske na evropski „prijesto.“

Nova stranica u našoj dugoj istoriji je okrenuta. Braniću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas. Cijeli svijet gleda u nas, svijet očekuje od Francuske da branimo slobodu, moramo pokrenuti naprijed novu nadu. Pred nama je ogroman zadatak i on počinje sjutra, da obnovimo Evropu i osiguramo budućnost. Zaštitiću vas od straha i biti u vašoj službi u ime našeg mota “Slobode, bratstva, jednakosti”. Biću odan povjerenju koje ste mi dali. Živjela Franuska“ – odlučno je poručio u izbornoj noći Makron. Ono što je obećao, zaista je i počeo sprovoditi u djelo, a zemlju koju vodi je za kratko vrijeme ponovo „sjeo“ za sto odluka, prije svega evropskih, a onda i globalnih.

Nije dugo vremena prošlo, a predsjednik Makron je krenuo u dobro osmišljenu, diplomatsku ofanzivu. Prije svega, u ime zahvalnosti za podršku, ma kakvi se god razlozi iza nje krili, sastao se sa njemačkom kancelarkom Merkel. Onako kako je i očekivano, najavljen je nastavak saradnje u svim oblastima. Ali Makron nije dugo čekao da krene u preraspodjelu liderstva u Evropi i već je počeo da siječe francuski dio torte uticaja, koji će potajno dobiti zeleno svijetlo i od Sjedinjenih država ali i Putinove Ruske federacije. Upravo je ruski lider Vladimir Putin bio jedan od onih sa kojima se među prvima sastao, a Makron je jasno stavio do znanja svima da će sarađivati sa Rusijom.

Spreman sam da sarađujem sa Rusijom u cilju rješavanja sirijske krize. Rat protiv terorizma treba intenzivirati“ – saopštio je tada francuski predsjednik. Upravo to je išlo na ruku i njegovom ruskom kolegi, koji je u nikad gorim odnosima sa zapadnim silama. Time je Emanuel Makron sebe i Francusku pozicionirao kao igrače, koji potiskuju tvrde stavove Njemačke i njenu ulogu u rješavanju sirijske krize. Svakako, to bi značilo da Francuska može biti i neko ko će sa zapadne strane prvi krenuti u otopljavanje odnosa sa Rusijom.

Ali, centrista Makron se nije zaustavio na prenošenje francuskog uticaja u istočni svijet, već je otišao korak dalje… Opet su oči svjetske javnosti bile uprte u Francusku. Za najveći nacionalni praznik, Dan pada Bastilje, Makron je u goste pozvao svog američkog kolegu Donalda Trampa. Bio je to svojevrsni šamar ostatku EU, koji je najviše zabolio Njemačku, budući da je Merkelova poznata po tome da kritikuje poteze Trampove politike.

Ovim je Makron želio da laska Trampu ali i da povuče zamisao da je mogući lider u Evropi; ovim je želio da Trampa vrati u krug; Makron bi mogao zamijeniti Merkel“ – samo su neki od komentara koji su se mogli čuti u zapadnim medijima.

Francuska je ponovo u igri” – ocijenio je i predsjednik Fondacije „Šuman“  Žan-Dominik Đulijani.

I diplomatski izvori iz Njemačke su „bili iznenađeni posjetom Trampa Francuskoj“.

Angela Merkel je neko ko je godinama dominatna figura u diplomatskoj i politici odlučivanja, u Evropi. Francuska, na čelu sa Sarkozijem i Olandom, nije imala kapaciteta, pa ni prostora da nametne svoju lidersku ulogu. Kako su stvari počele da se mijenjaju u korist Francuske, a sve zahvaljujući  Makronovoj, mudroj diplomatiji, uspavana sila – Francuska bi se mogla vratiti na velika vrata i „zbaciti“ Njemačku koja godinama sjedi na evropskom tronu.

Nego, odlučujući momenat o liderskoj ulozi u Evropi svakako će biti savezni izbori u Njemačkoj, zakazani za septembar.


 

Napomena: Dragi čitaoci, u toku je konkurs Ekonomista za autora/urednika koji smo koncipirali kao interaktivno takmičenje. U njemu su kandidati koji su prošli I krug, imali zadatak da u II, pripreme autorski tekst. Dva kriterijuma koja će odlučiti pobjednike i nove naše članove su kvalitet teksta i njegova čitanost (ujedno i engagement –  like, comment, share na Facebook-u).

Dakle, ukoliko želite da “pomognete” nekom od kandidata pozivamo vas da na vašim društvenim mrežama podijelite tekst i preporučite ga vašim prijateljima.

Ekonomist tim

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top