Makron i Junker za proširenje EU

Predsjednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, zaključak je interne analize koju je Junker podnio na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

“Ako želimo veću stabilnost u našem komšiluku, onda moramo održati ubjedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo”, piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji “važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan”.

Objašnjava se da Makron smatra da će “Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahtjeve koji se tiču demokratije”.

Junker je analitički predstavio u čemu se u cilju daljeg jačanja i integracije EU podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za “obnovu Unije” i njeno ekonomsko i bezbednosno jačanje “u svijetlu izazova u današnjem svijetu” koje je predsjednik Francuske iznio u govoru u utorak.

Makron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cijele EU i naročito zone eura sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili Vlada zemalja Unije, a Junker im je podijelio svoju analizu.


 

Izvor vijesti: Beta.rs ; Izvor fotografije: Prostozmostu.pl

Komentariši

Top