Makedonci u strahu – štit od grčke krize

Makedonija je naložila svojim bankama da povuku novac iz grčkih banaka i uvela “preventivne, privremene mjere” ograničenja odliva kapitala ka svom južnom susjedu.

Odluka Makedonske centralne banke, uslijedila je posle odluke Atine da uvede kontrolu kapitala i od ponedeljka zatvori banke, pošto su međunarodni kreditori odbili da joj produže program pomoći, a građani masovno počeli da podižu svoj novac.

Centralna banka u Skoplju, saopštila je da su mjere “privremenog karaktera, uvedene kao odgovor na opasnost od eventualnog značajnijeg odliva kapitala iz Makedonije ka južnom susjedu, što bi moglo značajno da naruši ravnotežu plaćanja i stabilnost finansijskog sistema”.

Banka navodi i da će se ograničenja kapitala odnositi samo na buduće transakcije, a ne na aranžmane koji već važe između makedonskih i grčkih entiteta, prenosi Rojters.

U saopštenju se pozivaju banke u Makedoniji da “povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj, kao i njihovih ogranaka širom svijeta”.

Britanska agencija navodi da je ovo prvi konkretan korak iz neposrednog grčkog susjedstva, načinjen u namjeri da se zaštiti od finansijskog previranja u toj zemlji.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top