Majka i otac stvar prošlosti, Kanadska vlada odlučila da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce | Ekonomist

Majka i otac stvar prošlosti, Kanadska vlada odlučila da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce

Kanada je odlučila termine “otac” i “majka” zamijeniti s “roditelji” u službenim formularima, a ima namjeru i da izbaci  iz službene korespondencije upotrebu termina “gospodin” ili “gospođa”, osim ako to osoba sama ne zatraži.

– Kanadska vlada je odlučila da stavi neutralan rod u sve svoje obrasce, rekao je Mathieu Filion, predstavnik ministarstva porodice.

Ta je odluka donesena jer dosadašnji formulari “nisu prilagođeni današnjim prilikama”, objasnio je Filion.

Čitav slučaj počeo je u januaru kada je homoseksualni par u Novoj Škotskoj htio da izvadi dokument socijalnog osiguranja za njihovo dijete za koju su trebali odrediti ko je otac, a ko majka, rekao je Filion. Odsad će se samo tražiti imena roditelja.

Kada se radi o pisanoj korespondenciji, kanadska vlada neće više počinjati dopise s “Gospodine” ili “Gospođo”.

– Više nema roda, pisma se jednostavno šalju na ime osobe, rekao je Filion.

U telefonskim razgovorima, zvaničnici državnih institucija moraće početi razgovor pitanjem kako osoba želi da joj se obraća, objasnio je predstavnik ministarstva. Te mjere dio su politike liberalne vlade premijera Justina Trudeau kojoj je jedan od prioriteta borba za jednakost polova na državnom i na međunarodnom nivou.


 

Izvor: Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top