Maduro: Kazniću izdajnike za neuspjelu vojnu pobunu

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, upozorio je da neće oklijevati da zatvori i sudi izdajnicima koji su prema njemu odgovorni za neuspjelu vojnu pobunu na koju je pozvao opozicioni vodja Huan Gvaido.

– Neću imati nikakvih oklijevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč – rekao je juče venecuelanski predsjednik pred više hiljada pristalica, u govoru pred predsjedničkom palatom Miraflores, povodom Praznika rada.

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsjednika, pojavio se na video snimku okružen vojnicima, za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida.

Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu gdje je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbjednosti.

Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

U trenutku, kada je pobuna izgubila snagu, opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadu Španije, dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu.

Maduro je takođe rekao da je takozvani državni udar iz Bijele kuće organizovao Džon Bolton, savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa.

– Narednih dana pokazaću ko je kovao zavjeru i daću dokaze da su to radili, da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao – rekao je Maduro.

Maduro je dodao da ni meci ni puške neće omogućiti da predsjednik marioneta, vlada iz predsjedničke palate Miraflores u Karakasu.

Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top