Madrid poslao jake policijske snage u Barselonu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije saopštilo je danas da šalje još pripadnika državne policije u Kataloniju kako bi održali red i osigurali da zabranjeni referendum o nezavisnosti 1. oktobra ne bude održan, prenosi Rojters.

Agencija navodi da Katalonija, koja želi da održi glasanje o radzdvajanju od Španije, ima sopstvenu policiju koja nosi naziv “Mosos d`Eskvadra”, a da pored toga španska državna policija poznata kao “Gvardija sivil” patrolira regionom i često sarađuje sa katalonskom policijom.

Navodi se da špansko ministarstvo nije otkrilo o kolikom broju policajaca upućenih u Kataloniju se radi, ali španski mediji tvrde da je između 3.000 i 4.000 njih već stiglo ili je na putu ka tom regionu.

Oni će se pridružiti kontingentima od 5.000 pripadnika državne policije koji su uobičajeno stacionirani u Kataloniji i 17.000 policijaca “Mososa”.

“Njima će zadatk biti nadgledanje javnog prostora i održavanje reda, a reagovaće u slučaju održavanja nezakonitog referenduma”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je policajcima poručeno da u periodu od 20. septembra do 5. oktobra neće moći da uzimaju slobodne dane.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top