Mađari pregovaraju o kupovini akcija A2A | Ekonomist

Mađari pregovaraju o kupovini akcija A2A

Mađarska državna elektroenergetska kompanija MVM zainteresovana je za kupovinu 41,7 odsto akcija italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG), saznaju Dnevne novine iz izvora bliskih Vladi.

Da su Mađari jedni od zainteresovanih investitora koji pregovaraju sa Vladom Crne Gore o mogućnosti otkupa akcija A2A potvrđuje i nedavna posjeta mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Petera Sijarta našoj državi.

Regionalni gigant

Na sastanku sa ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić održanom prije dvije sedmice mađarski zvaničnici jasno su poručili da su zainteresovani za ulaganja u energetski sektor Crne Gore, posebno u proizvodne kapacitete.

“Crna Gora ima važnu poziciju na energetskoj mapi Zapadnog Balkana, ali je Mađarska ne posmatra samo kao tranzitnu zemlju kada je transport električne energije u pitanju, već kao zemlju velikog energetskog potencijala i mogućnosti za ulaganja”, rekao je tada Sijart.

Mađarska elektroprivreda MVM je regionalni energetski gigant sa veoma značajnim ulogom na tržištu Jugoistočne Evrope. Kompanija trenutno realizuje važan investicioni ciklus, a najznačajniji projekat je gradnja dva nova bloka nuklearne elektrane Paks.

Konačna odluka do maja

Ministarstvo ekonomije potvrdilo je ranije da trenutno razgovara sa nekoliko potencijalnih kompanija i finansijskih institucija o mogućnostima i načinima preuzimanja akcija italijanske kompanije A2A u EPCG. Cilj je da se, u okvirima koje daje akcionarski ugovor, pronađe najbolji model otkupa ovih akcija i ubrza izlazak Italijana iz državne energetske kompanije na način koji će najmanje opteretiti državni budžet, a istovremeno biti najbolje rješenje za EPCG.

Osim Mađara, poznato je da sa Vladom pregovara i renomirana američka finansijska institucija J.P. Morgan. Riječ je o kompaniji poznatoj po pružanju različitih finansijskih usluga, koje, između ostalog, uključuju instrumente kao što su faktoring, forfeting, svopovi i fjučersi.

Krajnji rok do kojeg će Vlada donijeti odluku po pitanju načina otkupa akcija A2A je maj naredne godine.

U skladu sa zaključcima sa sjednice Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Ministarstvo ekonomije treba da obezbijedi pravnog savjetnika koji će biti podrška u ovom postupku.


 

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top