,,Made in Korea" preskupo za Južnokoreance | Ekonomist

,,Made in Korea” preskupo za Južnokoreance

Stanovnici Južne Koreje kupuju domaće proizvode u inostranstvu, jer su u matičnoj državi preskupi.

Mijenja se način na koji Južnokoreanci troše svoj novac. Za ovu patriotsku naciju samo su proizvodi na kojima piše “Made in Korea” bili dovoljno dobri. Ali, sve više potrošača postaje svjesno da su korejski proizvodi u inostranstvu mnogo jeftiniji nego kod kuće. Prosperitet u kojem danas uživaju građani Južne Koreje izgrađen je na sopstvenim proizvodima, koji se izvoze širom svijeta.

Decenijama je kupovina korejskih proizvoda bila izraz nacionalnog ponosa, a danas sve manje. Jedan od deset automobila sa ulica je uvezen. Najnoviji Appleov iPhone drži trećinu tržišta.

Za mnoge potrošače nije stvar u ponosu, već u cijeni. Proizvodi u Južnoj Koreji rutinski se prodaju po visokim cijenama, pa potrošači kupuju online, iz inostranstva. “Za velike stvari, poput kolica, automobila ili sjedišta za bebe, sve se možete kupiti upola cijene, uključujući i troškove isporuke. Sve je mnogo jeftinije”, kaže nastavnik Hwangbo Eunjung.

Ovo je fenomen koji uključuje sve – od automobila do bijele tehnike. Naprimjer, Samsungov televizor u Južnoj Koreji košta 5.000 dolara, a na stranoj internetskoj stranici 2.300 dolara. Čak i sa svim troškovima transporta i carine je jeftiniji.

Velike proizvođače optužuju da domaće tržište uzimaju “zdravo za gotovo”, odnosno da njime subvencioniraju izvoz. U svoju odbranu kažu da strani distributeri prodaju njihovu robu na veliko i po sniženim cijenama, ali i da su sami proizvodi drugačiji.

“Iako su televizori iste veličine, oni mogu biti funkcionalno drugačiji. Oni koji se prodaju u Americi imaju funkcije fiksno vezane za TV uređaj. Ali, oni koji se prodaju u Koreji imaju Ultra HD i 3D, zbog čega se cijene razlikuju”, kazao je Kim Jae-hoon iz Consumer Timesa.

Ali, lokalni potrošači su umorni od ovih pojašnjenja. Potrošači su otkrili da su oni ti koji imaju moć i sada će je se teško odreći.

Izvor: Al Jazeera

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top