Mađari u čudu - gdje su investicije? - Ekonomist

Mađari u čudu – gdje su investicije?

Centralna banka Mađarske snizila je prognozu rasta investicija za tekuću godinu sa ranijih 5,2 odsto na 2,2 procenta u novom kvartalnom izveštaju o inflaciji.

Banka je objavila da je bruto akumulacija fiksnog kapitala smanjena u prvom kvartalu, uglavnom zbog pada investicija u javnom sektoru, prenosi mađarska agencija MTI.

Prema predviđanju banke, investicije u Mađarskoj će u 2016. godini opasti 2,1 odsto, što je više od ranije prognoze pada za 1,2 procenta, koja je data u martu ove godine.

Banka Mađarske je, takođe, procijenila da će potrošnja domaćinstava porasti za 3,2 odsto ove godine i za tri odsto dogodine, a očekuje se i rast izvoza od osam odsto u tekućoj i od 7,9 procenata u sledećoj godini.

Centralna banka je takođe oborila svoju projekciju bazne inflacije na 1,5 odsto za 2015. godinu sa prethodno predviđenih 1,6 procenata, dok je za iduću godinu smanjila na 2,8 odsto sa 3,0 odsto.

Mađarski budžetski deficit, prema računovodstvenim propisima Evropske unije, kako ocjenjuje banka, biće 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine, u odnosu na dva procenta kako je bilo predviđeno zakonom o budžetu, navodi se u izveštaju.

Izvor B92
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top