MA prevezao skoro 90 hiljada putnika | Ekonomist

MA prevezao skoro 90 hiljada putnika

Nacionalni avio-prevoznik Montenegroerlajnz (MA) je u prvom kvartalu ove godine prevezao 87.569 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, tj. u redovnom, čarter i code-share saobraćaju. To je za 3.737 putnika više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ostvareni rezultati, kako navode, u skladu su sa biznis planom za 2019. godinu. U periodu januar – mart u odnosu na prethodnu godinu povećan je i broj realizovanih letova.

– Kompanija je u prvom kvartalu 2019. godine realizovala 1.229 letova, što je za 49 letova više u odnosu na 2018. godinu. Iako je broj letova povećan, zadržana je prosječna popunjenost putničke kabine na istom nivou koji je ostvaren i prethodne godine, odnosno 61% na redovnim linijama – navodi se u saopštenju.

Najveća prosječna popunjenost putničke kabine, kako dodaju, zabilježena na letovima iz Podgorice za Beograd i nazad, i iznosila je 76 odsto.

– Najveći rast ovog faktora od blizu 8 odsto je zabilježen na liniji ka/iz Pariza, na kojoj je prosječna popunjenost putničke kabine iznosila 65 odsto. To je izvanredan podatak s obzirom na činjenicu da se radi o zimskom redu letjenja – kazali su iz MA.

Izrazito povećan broj putnika zabilježen je na relaciji Tivat–Beograd-Tivat, gdje je prevezeno čak 1.418 putnika više u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.

– Na letovima ka/iz Rima ostvaren je porast od 1.048 putnika, dok je na letovima ka/iz Ljubljane broj prevezenih putnika povećan za 1.068 u odnosu na isti period 2018. godine, koja je bila rekordna u dvadesetpetogodišnjem poslovanju MA – navodi se u saopštenju.

Navedeni podaci odličan su pokazatelj da Kompanija uspješno realizuje zahtjevan biznis plan za 2019. godinu.

– Prema najavljenom bukingu pozitivan trend poslovanja nastaviće se i u periodu koji slijedi, te se u Kompaniji očekuje i uspješna ljetnja sezona i prevezenih oko 660 hiljada putnika na godišnjem nivou – kazali su iz MA.

Podsjećaju, najbolji bilans uspjeha u posljednjih 10 godina zabilježen je u 2018. godini prema Izvještaju menadžmeta o poslovanju Kompanije.

– Poslovni prihodi Kompanije za navedenu godinu bili su za 245 hiljada eura veći od poslovnih rashoda, dok je ukupan rezultat tj. bilans uspjeha, za blizu 2.5 puta bolji u odnosu na 2017. godinu, odnosno blizu 6 puta bolji u odnosu na 2016. godinu. Montenegro Airlines je prošle godine prevezao 645.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, što predstavlja apsolutni rekord u 25-ogodišnjoj istoriji kompanije. To dokazuje da je nacionalna avio-kompanija itekako važan generator turističke i ukupne privrede Crne Gore, uzimajući u obzir činjenicu da je pomenuti broj putnika u suštini oko 27 odsto od ukupnog prometa na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji i do pedeset različitih avio-kompanija – zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top