MA ostvario najbolji rezultat u istoriji | Ekonomist

MA ostvario najbolji rezultat u istoriji

Nacionalni avio-prevoznik, Montenegroerlajnz (MA), ostvario je u prošloj godini jedan od najboljih rezultata u svojoj istoriji, saopštio je izvršni direktor Živko Banjević i dodao da u ovogodišnjem ljetnjem periodu planiraju povećanje broja rotacija prema stalnim i sezonskim destinacijama.

On je u intervjuu za časopis MA, Luxury Inflight, kazao da je Odbor direktora u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu usvojio biznis plan za ovu godinu, kao i petogodišnji biznis plan.

“Tačno znamo šta hoćemo, rezultat koji želimo da ostvarimo uz planiranu stopu rasta i širenja na tržištu, i što je najvažnije znamo i kako taj rezultat da ostvarimo”, rekao je Banjević.

Što se tiče planova za ovu godinu, u odnosu na prošlu, u kompaniji u ljetnjem periodu planiraju povećanje broja rotacija prema stalnim i sezonskim destinacijama.

“Otvorili smo dvije nove redovne linije prema njemačkom tržištu, i to prema Lajpcigu i Minhenu. Pored serija čarter letova prema istim destinacijama kao u prošloj godini, dogovorili smo i seriju čarter letova za francuski grad Briv, Oslo, a otvarili smo i nove čarter destinacije i povezali Crnu Goru sa Jordanom, odnosno Amanom”, naveo je Banjević.

On je rekao da će se flota MA u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni sastojati od ukupno šest aviona, pet postojećih i jedan koji će biti iznajmljen po odgovarajućem aranžmanu, i sa kojim će se ukupan broj sjedišta u floti dovesti na oko 700.

Prema riječima Banjevića, MA će u svakom slučaju morati da na adekvatan način odgovori na konstantan rast konkurencije.

“Neophodno je postepeno mijenjati proizvod odnosno ponudu MA, na taj nacin što bi se uvođenjem u flotu aviona većeg kapaciteta značajno revidirala tarifna politika u pravcu povećanja konkurentnosti sa svim avio-kompanijama koje saobraćaju ka Crnoj Gori”, smatra Banjević.

To bi, kako je kazao, podrazumijevalo veće troškove, ali i veće prihode, pri čemu bi kompanija očuvala tržište, prevozila veći broj putnika i imala šansu da otvara nova i udaljenija tržišta što je posebno znacajno za turističku privredu.

Odluku po pitanju flote u konačnom ce donijeti Vlada kao osnivač i većinski vlasnik, s obzirom na to da se radi o jednoj od ključnih odluka za budućnost kompanije.

Prihodi za dva miliona bolji nego 2016.

MA je u prošloj godini prevezao 568,59 hiljada putnika, odnosno više od četvrtine od ukupno 2,18 miliona putnika na crnogorskim aerodromima.

“Podaci sa početka ove godine pokazuju da se pozitivan trend nastavlja”, rekao je Banjević i dodao da je preliminarni rezultat poslovanja za prošlu godinu za oko dva miliona eura bolji u odnosu na 2016.

Pored činjenice da je ostvaren sa flotom od pet aviona, rezultat, prema riječima Banjevića, dodatno dobija na značaju uzimajući u obzir konstantno, i iz godine u godinu, rastuću konkurenciju.

U periodu visoke sezone od 1. juna do 30. septembra prošle godine, MA je prevezao blizu 300 hiljada putnika.

On je rekao da je, prema istraživanjima, doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi u periodu od 1. juna do 30. septembra prošle godine bio blizu 120 miliona eura.

“Kada se sve to uzme u obzir, jasno je da je nacionalna avio-kompanija jedan od najznačajnijih stubova i pokretača crnogorske turističke i cjelokupne privrede, sa isto takvim doprinosom odnosno uticajem na bruto domaći proizvod (BDP)”, ocijenio je Banjević.

On je kazao da će MA na rast potražnje na evropskom tržištu u uslovima intenzivnog rasta konkurencije morati direktno da odgovori i to veoma brzo.

“Sa druge strane, predviđeni globalni rast broja putnika je ohrabrujući sa aspekta saradnje sa našim kod-šer i ostalim partnerima koji svoje operacije izvode prema, od i na svim svjetskim tržištima”, zaključio je Banjević.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top