Luštica da plati oko 1,4 miliona eura za zemljište | Ekonomist

Luštica da plati oko 1,4 miliona eura za zemljište

Kompanija Luštica Development uplatiće Vladi Crne Gore dva odsto bruto primitka ili 1,37 miliona eura na osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji kojim su 2009. godine definisane obaveze te kompanije za raspolaganjem zemljištem u državnom vlasništvu.

To se navodi u informaciji koju je Ministarstvo finansija dostavilo Vladi krajem prošle godine o toku realizacije ugovora i izvještaju revizorske kuće koja je utvrdila ovaj iznos, a na koji je pomenuta mješovita kompanija sa sjedištem u Tivtu uložila prigovor, pišu Dnevne novine.

Naime, pomenutim Ugovorom definisana je obaveza kompanije Luštica Development da Vladi plaća iznos od “dva odsto bruto primitka i tri odsto u pogledu fakturisane vode i kanalizacije”.

Takođe, precizira se da će realizator jednog od najznačajnijih turističkih projekata na crnogorskoj obali, novog naselja Luštica Bay u zalivu Trašte, plaćati zakupninu na osnovu prometa kvartalno unazad trideset dana nakon svakog dana kvartala za prethodni period, a na osnovu procjena, te da će plaćanja prilagođavati na godišnjem nivou “na osnovu potvrđenih računovodstvenih evidencija za bruto primitke”.

Revizorska kuća Racio-Mont sa sjedištem u Kolašinu sprovela je reviziju i vještačenje ukupnog poslovanja kompanije, kako bi se utvrdila visina bruto primitka definisanog ugovorom. Posljednjeg dana oktobra prošle godine, oni su Ministarstvu dostavili i izvještaj u kojem se konstatuje da obaveza Luštica Development-a po ovom osnovu iznosi 1.373.135 euro.

U dokumentu se takođe podsjeća da je kompanija Luštica Development, prema zaključcima koje je Vlada donijela u decembru 2017. godine, otvorila poseban račun kod Societe Generale Montenegro banke i na njega uplatila 1,5 miliona eura kao avans za cijenu raspolaganja placem.

Ova sredstva kasnije su prebačena Opštini Tivat.


 

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top