Low cost kompanije pokretači avio-industrije u narednih 20 godina

Manji avioni prevladavaće u narudžbama vazduhoplova u svijetu u idućih 20 godina, a potražnju za njima pokretaće diskontni avioprevoznici na novim tržištima poput jugoistočne Azije, kazali su iz Boinga u petak.

Gotovo tri od četiri od ukupno 41.030 novih komercijalnih aviona, za koje se očekuje da će biti isporučeni u tom razdoblju za ukupno 6.100 milijardi dolara, biće uskotrupni, procjenjuju u američkom proizvođaču vazduhoplova.

“Kao što biste i očekivali, zbog dominacije niskobudžetnih avioprevoznika i zahtjeva za povezivanjem na kraćim rutama, 72 posto komada biće u kategoriji uskotrupnih vazduhoplova”, kazao je Dineš Keskar, viši potpredsjednik Boinga za prodaju na azijsko-pacifičkom i indijskom području, na brifingu s novinarima u Singapuru.

Jugoistočna Azija među najbrže je rastućim regijama u svijetu za putovanja diskontnim zračnim prevoznicima, s obzirom na sve veću srednju klasu koja pokreće snažan rast putovanja.

Iz Boinga poručuju da su podigli procjene broja novih aviona koji će biti isporučeni jugoistočnoj Aziji u naredne dvije decenije, na 4.210 zrakoplova, što je za 460 više u poređenju s prošlogodišnjom projekcijom.

“To je dokaz kako ova regija raste i kako se s time nosi infrastruktura”, kazao je Keskar.

Rast putničkog prometa u većini regija izražen je dvocifrenim brojevima, a među liderima su Malezija, Vijetnam, Tajland i Indonezija, dodao je Keskar. Napominje i da će 39 posto svih novih vazduhoplova u naredne dvije decenije biti isporučeno u Aziju dok će u Sjevernu Ameriku otići 21 posto a u Europu 19 posto.

Uskotrupni avioni koje preferiraju diskontne aviokompanije, poput Boingovog 737 MAX-a i Erbasovog A320, trebalo bi da čine 77 posto tržišnog udjela u jugoistočnoj Aziji, dodao je Keskar.

Takođe, poručio je da su u kompaniji i dalje optimistični uprkos zabrinutosti u vezi prekapacitiranosti, zato što su vlade u jugoistočnim azijskim zemljama izgradile nove vazdušne luke i osavremenile postojeće.


 

Izvor: Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top