“Lovci na najniže cijene” krenuli u kupovinu

Cijene nafte uzletjele su za više od pet odsto, dan pošto su se spustile blizu 13-godišnjeg minimuma.

Rast je podstaknut viješću da su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) spremne na saradnju za smanjenje proizvodnje radi stabilizacije turbulentnog tržišta te sirovine.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu poskupila je 1,22 dolara ili 4,65 odsto, na 27,43 dolara, a sirova nafta “brent” za aprilske isporuke popela se za 1,34 dolara, ili 4,46 procenta na 31,4 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.

Cijene oba tipa nafte su juče potonule usljed rasprodaje na tržištima širom svijeta, koju je izazvala sve veća zabrinutost trgovaca zbog stanja globalne ekonomije i mogućnosti povratka u recesiju.

Nafta WTI se juče spustila čak do nivoa od 26,21 dolar za barel, što je najniži nivo od maja 2003, probijajući minimalni nivo zabeležen u januaru ove godine. Za nedjelju dana cijena WTI nafte je pala za oko 11 procenata.

Međutim, trgovcima je danas ulio tračak nade izvještaj Volstrit DŽornala, koji je prenio izjavu ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, Suhaila Al Mazruija, da je OPEK spreman na saradnju sa ostalim proizvođačima “crnog zlata” za smanjenje proizvodnje.

Analitičari, s druge strane, ne vide osnov za tako čvrst optimizam, navodeći da je potrebna konkretna akcija koja bi pokrenula rast cijena, i ukazuju da je u uslovima uporne globalne prezasićenosti ponude, koja podriva tržište ove sirovine, malo vjerovatno da će oporavak cijena potrajati.

“Pošto je WTI pala na nov 12-godišnji minimuim u četvrtak, to je bio okidač za pokretanje ‘lovaca na najniže cijene’, jer nema novih vijesti koje bi uticale na njihov dalji pad, osim poznate činjenice o prezasićenosti”, kaže tržišni strateg kompanije IG markets iz Singapura, Bernard Ou.

On je mišljenja da će izjava ministra UAE imati mali uticaj na cijene dugoročno, osim ako se veliki igrači u OPEK-u, kao što su Saudijska Arabija i Irak, čvrsto ne obavežu na “šišanje” proizvodnje.

“Osim Saudijske Arabije i Iraka, nema puno ostalih igrača koji mogu to da učine”, rekao je Ou.

“Ono što ovdje nije rečeno je da svaka od zemalja proizvođača širom svijeta misli da druge države-proizvođači treba da smanje isporuke”, primjećuje glavni tržišni strateg u kompaniji CMC markets u Australiji, Majkl Mekarti.

“Dok ne dobijemo potvrdu od neke zemlje ili velikog proizvođaca da su spremni da smanje vlastitu proizvodnju, ja bih energično odbacio ovakve komentare”, rekao je Mekarti u telefonskoj izjavi za AFP iz Sidneja.

Niske cijene nafte ugrožavaju siromašnije države-proizvođače te sirovine, poput Venecuele i Nigerije, ali OPEK odbija da sreže proizvodnju, jer je prednost dao svojoj borbi za tržišni udio u utakmici sa američkom naftom iz škriljaca, dodaje francuska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top