Loš početak nedjelje za trgovce naftom | Ekonomist

Loš početak nedjelje za trgovce naftom

Cijene nafte su opet krenule nizbrdo u Aziji, pošto je zabrinutost trgovaca u pogledu preobilne ponude prevagnula.

Oporavak dolara je takođe izvršio pritisak na cijene, budući da su podaci o padu nezaposlenosti i rastu plata u SAD podgrijali priče o tome da će američke Federalne rezerve sljedećeg mjeseca ponovo podići kamatne stope, prenosi agencija AFP.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u martu neznatno se popela za četiri centa, ili 0,13 odsto na 30,85 dolara, dok je sirova nafta “brent” za aprilske isporuke pala 7,0 centi, odnosno 0,21 procenat na 33,99 dolara za barel.

Sirova nafta se ljulja na ivici pozitivne zone, nakon što je veliki izvoznik Saudijska Arabija najavila u nedjelju razgovore između ministra za naftu i rudno bogatstvo Ali al-Naimija i njegovog venecuelanskog kolege o pregovorima te južnoameričke zemlje s ostalim proizvođačima o podsticanju cijena “crnog zlata”.

Poniranje cijena nafte na 12-godišnji minimum – zbog prezasićenosti ponude, slabe potražnje i jakog dolara, pogađa zemlje proizvođače poput Venecuele i Nigerije, za koje prihodi od ove sirovine predstavljaju motor rasta njihovih ekonomija.

Međutim, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte, među kojima je Saudijska Arabija ključna, odbijaju da smanje proizvodnju u nastojanju da očuvaju tržišne udjele prema konkurenciji oličenoj u američkoj nafti iz škriljaca.

Nafta WTI je izgubila skoro 20 odsto vrijednosti u ovoj godini a “brent” više od 10 procenata.

“Postoje vrlo mali znaci smanjivanja ponude”, izjavio je za “Blumberg njuz” glavni strateg u kompaniji CMC markets u Sidneju, Majkl Mekarti.

Dolar je ojačao nakon što je američko Ministarstvo rada saopštilo u petak da je stopa nezaposlenosti u SAD pala na osmogodišnji minimum, dok su plate porasle.

To je pokrenulo spekulacije o još jednom Fedovom povećanju kamata, što je namamilo ulagače u dolar. Jača “zelena valuta” utiče na rast cijena nafte izražene u dolarima, čineći taj energent skupljim za kupce iz zemalja čije su valute slabije, podsjeća francuska agencija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top