Loš kvartal za IBM - sve pada | Ekonomist

Loš kvartal za IBM – sve pada

Najveći svjetski isporučilac kompjuterskih usluga, kompanija Internešenal biznis mašins (IBM), smanjila je u trećem tromjesečju ove godine prihode 14 odsto.

Prihodi su u tom periodu pali na 19,28 milijardi dolara sa 22,4 milijarde dolara u istom periodu lani.

Do pada prihoda je došlo usljed snižnja prodaje opreme, kao i jačanja dolara u odnosu na druge svjetske valute, prenio je sajt Finmarket.ru.

Prihodi IBM od prodaje kompjuterske opreme u prethodnom kvartalu smanjeni su 39 odsto, na 1,49 milijardi dolara, a prihodi od prodaje softvera smanjeni su 10 odsto, na 5,14 milijardi dolara

Neto profit kompanije u periodu jul-septembar bio je 2,95 milijardi dolara, ili 3,01 dolar po akciji, u odnosu na 18 miliona, ili 0,02 dolara po akciji u istom periodu prošle godine.

Pokazatelj dobiti IBM za treći kvartal 2014. godine obuhvatio je jednokratni trošak od 4,7 milijardi dolara za preuzimanja proizvođača poluprovodnika Globalfoundris.

Dobit IBM od redovnog poslovanja, ne računajući jednokratne faktore u trećem tromjesečju je smanjena na 3,34 dolara, sa 3,68 dolara po akciji godinu dana ranije.

IBM je snizila prognozu profita bez jednokratnih faktora za ovu godinu na 14,75 do 15,75 dolara po akciji, sa ranije očekivanih 15,75 do 16,5 dolara za akciju.

Kompanija smanjuje sve neprofitabilnije poslove proizvodnje kompjuterske opreme i teži da se fokusira na operacije tehnologije oblaka (cloud) kao i analizu podataka.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top