London u ‘tvrdom’ Brexitu gubi blizu 10.000 radnih mjesta

Blizu 10.000 radnih mjesta britanskog finansijskog sektora biće preseljeno u inostranstvo u prvom valu ako London ostane bez pristupa evropskom jedinstvenom tržištu.

Prvo sveobuhvatno istraživanje agencije Reuters sprovedeno među 123 kompanije koje zapošljavaju najveći broj radnika u međunarodnim finansijama, pokazalo je da će blizu 10.000 radnih mjesta iz britanskog finansijskog sektora biti preseljeno u inostranstvo u idućih nekoliko godina, ako Londonu ne bude odobren pristup evropskom jedinstvenom tržištu.

Frankfurt je daleko najpopularnija među destinacijama za preseljenje i “za dlaku” je ispred Pariza, prenosi Tanjug.

Anketa je obuhvatila različite finansijske aktere – od najvećih banaka, osiguravajućih kuća, fondova za upravljanje imovinom, privatnih investicionih fondova do burzanskih platformi u Britaniji, kojima je bilo postavljeno pitanje o detaljima njihovih planova u slučaju tzv. “tvrdog” Brexita.

Gotovo polovina anketiranih kompanija izjavila je za Reuters da će morati da preseli zaposlene ili restruktuirati svoje poslovanje zbog Brexita, koji bi trebao biti okončan u martu 2019. godine.

London bi ipak mogao ostati finansijsko središte

Trećina ispitanika je rekla da to neće imati uticaj na njihovo poslovanje, a ostatak je odgovorio da još uvijek odlučuju o svojim planovima ili su odbili komentar.

Broj radnih mjesta koja će biti premještena ili otvorena u inostranstvu temelji se na odgovorima 39 kompanija koje zapošljavaju najmanje 350.000 ljudi.

U britanskom finansijskom sektoru radi blizu 1,1 milion ljudi.

Rezultati istraživanja pokazuju da će prvim valom preseljenja biti obuhvaćeno 9.777 radnih mjesta, što je, kako navodi agencija, na donjoj granici ranijih procjena kompanija i lobističkih grupa iz finansijske industrije.

To bi moglo značiti da će London i nakon Brexita zadržati status globalnog finansijskog središta, barem kratkoročno.

Većina ispitanika smatra da veća pomjeranja mogu doći za desetak godina ili više.

“Ako do toga dođe, to neće biti u jednom velikom naletu. Vjerovatniji je proces višegodišnjeg usporenog smanjivanja radnih mjesta u Londonu”, izjavio je viši menadžer jedne od najvećih evropskih banaka koji je učestvovao u istraživanju.

Istraživanje takođe sugerira da neke finansijske institucije možda odlažu odluke, nadajući se da se u pregovorima koji se trenutno vode u Briselu može dogovoriti “meki” Brexit.

Guverner Banke Engleske Mark Carney je upozorio kompanije protiv takvog pristupa, rekavši kako je važno da sa planovima krenu već sada.

Brojke manje od ranijih procjena

Kompanije za upravljanje imovinom tvrde da će preseliti 311 radnih mjesta, a osiguravajuće kuće samo 98.

Promatrano po zemljama iz kojih potiču, za selidbu su najviše spremne američke i britanske banke, dok je uticaj Brexita na španske, talijanske i holandske banke ograničen.

Kako sada stvari stoje, u Frankfurt se seli 5.470 radnih mjesta, najviše zbog preseljenja filijale Deutsche Bank, koja premješta 4.000 radnih mjesta.

Na drugom mjestu je Pariz sa 1.800 finansijskih pridošlica, od čega britanska banka HSBC donosi 1.000 radnih mjesta.

Ranije procjene gubitka radnih mjesta u slučaju “tvrdog” Brexita kretale su se od 30.000, koliko su predviđali u briselskoj kompaniji Bruegel, pa do 232.000, koliko je izračunao izvršni direktor Londonske burze Xavier Rolet.


 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top