London ostaje svjetski finansijski centar

London je i dalje najatraktivniji finansijski centar u svijetu, uspijevajući da, uprkos Bregzitu, iza sebe ostavi Njujork, pokazali su objavljeni rezultati istraživanja organizacije Z/Yen.

Treće i četvrto mjesto zauzimaju Hongkong i Singapur na listi koja rangira 92 finansijska središta u svijetu po faktorima kao što su infrastruktura i pristup visoko kvalifikovanom osoblju, prenosi Rojters.

Njujork zaostaje za Londonom 24 poena, što je najveća razlika od 2007. godine, od kada se sprovodi ovo istraživanje “Globalnog finansijskog centra indeksa”.

Zaostajanje Njujorka ekonomski analitičari objašnjavaju strahom od izolacionističke ekonomske politike koju je najavljivao američki predsjednik Donald Tramp.

Brojni političari i ekonomisti predviđali su da će London, izlaskom Velike Britanije iz EU, izgubiti status vodećeg globalnog finansijskog centra.

Lobističke finansijske organizacije upozoravaju da ugovori koji će biti sklapani tokom izlaska Londona iz EU i primjenjivani od aprila 2019. godine, kada će se i dogoditi formalni izlazak, treba da budu transparentni.

Tokom posljednja dva mjeseca, sve više banaka najavljuje otvaranje filijala u EU, a najveće američke, britanske i japanske banke, planiraju da otvore filijale u Frankfurtu ili Dablinu, navode ekonomski portali.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top