London hitno traži strane radnike, gubi banke

Britanski zakonodavci treba da preduzmu hitne akcije kako bi London zadržao poziciju vodećeg globalnog finansijskog centra.

U suprotnom London će se suočiti sa odlaskom banaka u gradove kao što su Singapur i Hongkong, upozorilo je Udruženje britanskih bankara (BBA).

Novi propisi, porezi i prigušena ekonomska aktivnost u Evropi rezultirali su osmoprocentnim padom aktivnosti bankarskog sektora u Britaniji, pri čemu je dve trećine članova BBA potvrdilo da su od 2010. preselili svoje poslovanje drugde, navodi se u izveštaju tog bankarskog udruženja, koji prenosi agencija Blumberg.

Iz tog razloga, ovo udruženje je zatražilo ublažavanje zakona kojim se predviđa razdvajanje investicionog poslovanja od onog sa građanima, i založilo se za dalje rezanje poreza i izmenu viznih ograničenja kako bi se olakšalo angažovanje radnika iz inostranstva.

“Sada smo došli do prekretnice u konkurentnosti Britanije kao međunarodnog bankarskog centra, a mnoge međunarodne banke su prebacile svoje poslovanje u inostranstvo, ili su odlučile da ne investiraju u Britaniju“, naveo je u izveštaju Entoni Braun, generalni direktor BBA.

U izvještaju se navodi i da londonski finansijski sektor nastavlja da se smanjuje, dok rivalski bilježi rast.

Naime, u poslednje četiri godine u Britaniji je u bankarskom sektoru izgubljeno 35.000 radnih mjesta, a bankarske aktive su smanjene za 12 odsto, dok su aktive u SAD u istom procentu porasle, a u Singapuru i Hongkongu za 24, odnosno 34 odsto, respektivno.

London takođe gubi tržišni udio u oblasti kreditiranja i inicijalnih ponuda, zaključuje BBA.

IZVOR: CAPITAL.BA

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top