Lobi upozorava Kinu da otvori svoje tržište | Ekonomist

Lobi upozorava Kinu da otvori svoje tržište

Vodeći evropski poslovni lobi upozorio je Kinu da rizikuje da se suoči sa protekcionističkom reakcijom ukoliko brže ne otvori svoja tržišta za strana ulaganja.

Lobi navodi da trenutni disbalans u pogledu mogućnosti ulaska stranih kompanija na kinesko tržište “nije politički održiv”.

“Napredak kineskih ekonomskih reformi je vrlo razočaravajući”, navodi se u godišnjem dokumentu Privredne komore Evropske unije u Kini, objavljenom uoči priprema zvaničnog Pekinga da ugosti lidere najvećih svjetskih privreda na samitu Grupe 20 (G20) ovog vikenda, izveštava agencija Rojters.

Peking želi da iskoristi samit 4. i 5. septembra u turističkom centru Hangdžou za izlaganje sveobuhvatne strategije za globalni rast, ali će na te razgovori vjerovatno baciti sjenku problem kao što je protekcionizam, navodi britanska agencija.

Kinu je naljutilo nedavno australijsko blokiranje 7,7 milijardi američkih dolara vrijedne prodaje najveće državne energetske mreže kineskim ponuđačima, kao i britansko odlaganje nuklearnog projekta od 24 milijardi dolara u koji investira Kina, što je Peking ocijenio kao prepreke “koje mirišu na protekcionizam i paranoju”.

Poslovna udruženja i zapadni zvaničnici, međutim, ističu da su ograničenja za ulazak stranih kompanija u kineske industrije, poput finansijskih usluga, zdravstva i logistike, često daleko veća od onih sa kojima se kineske firme suočavaju u inostranstvu.

“Ova neuravnotežena situacija nije politički održiva i zarad sopstvene koristi Kina bi trebalo da počne sa reciprocitetom, otvarajući i dopuštajući evropskim kompanijama da daju svoj doprinos njenoj privredi”, navela je Komora, dodajući da je to potrebno ako Kina želi da izbjegne “zamku srednjih prihoda” (da zaglavi u osrednjem rastu).

Predsjednik Komore Jerg Vutke je izjavio da ga brine protekcionističko raspoloženje koje se razvija među evropskim zvaničnicima, kao rezultat sporog napredovanja u otvaranju kineskog tržišta.

“Zabrinuti smo da Kina može da pokrene protekcionističke mjere koje niko od nas ne želi da vidi”, rekao je Vutke novinarima uoči objavljivanja dokumenta.

Kineski zvaničnici kažu da zemlja pruža fer i otvoren tržišni ambijent i da strane kompanije izvlače ogromne koristi od višedecenijskog ekonomskog rasta Kine.

Program Pekinga pod nazivom “Made in China 2025” poziva na progresivno povećanje domaćih komponenti u informacionim trehnologijama i robotici, što navodi strane firme da strahuju da će se suočiti sa sve većim preprekama u tim kineskim sektorima, nasuprot zvaničnim obećanjima o otvaranju tržišta.

Iz Komore ocjenjuju da rastuća uloga Vlade u usmjeravanju kapitala u takve industrije “neće omogućiti Kini da ostvari svoj puni ekonomski potencijal” i upozoravaju da će čekanje sa nastavkom reformi tek nakon važnog kongresa vladajuće Komunističke partije 2017. godine imati “visoku cijenu”.

“Ako konačno ne želi da ponudi princip reciprociteta za pristup svom tržištu, Kina ne može da očekuje da će i dalje uživati pogodnost otvorenog i nesmetanog pristupa tržištu EU”, poručila je Privredna komora EU u Kini.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top