Lloydsu kazna od 160 miliona eura | Ekonomist

Lloydsu kazna od 160 miliona eura

LBG kažnjen jer nije odgovorio na žalbe klijenata povezane sa osiguranjem u periodu od marta 2012. do maja 2013.

Britanski finansijski regulatori kaznili su danas bankarsku grupaciju Lloyds (LBG) sa 117 miliona britanskih funti (160 miliona eura) zbog propusta u rješavanju žalbi klijenata, prenose svjetske agencije.

Britanska Uprava za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA) izrekla je najvišu kaznu u istoriji u oblasti maloprodajnog bankarstva zbog propusta LBG-a da odgovori na žalbe klijenata povezane sa osiguranjem u periodu od marta 2012. do maja 2013, javlja agencija Reuters.

Lloyds, koji je prodao više polisa osiguranja nego bilo koja druga banka u Velikoj Britaniji, izdvojio je do sada 12 milijardi funti (16,36 milijardi eura) za pokrivanje troškova odštete klijentima zbog neetičke prodaje polisa osiguranja, odnosno davanja nejasnih i sugestivnih informacija o polisama.

Navedene polise osiguranja trebale su da zaštite klijente u slučaju bolesti ili nezaposlenosti, ali su klijentima u ugovor često ubacivane i polise koje nisu tražili.

Britanski regulator je još 2013. godine kaznio Lloyds sa 4,3 miliona funti (5,86 miliona eura), jer nije u odgovarajućem roku isplatio kompenzacije klijentima.

„Ukoliko želimo da vratimo povjerenje u finansijski sektor, klijenti moraju da budu sigurni da će njihove žalbe biti shvaćene ozbiljno“, izjavila je izvršiteljica dužnosti direktora za tržišni nadzor pri FCA, Georgina Philippou.

Lloyds, čijih 19 posto dionica drži britanska Vlada, koja je spasila banku tokom finansijske krize iz 2008. godine, uputio je izvinjenje klijentima i naveo kako će blokirati isplatu djela bonusa svojim direktorima dok ne izmiri žalbe klijenata.

Agencija Anadolija podsjeća kako je FCA prošle sedmice iz sličnih razlog kaznila britansku banku Clydesdale novčano sa 20,7 miliona funti (28,23 miliona eura).

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top