Lješnik je perpsektiva | Ekonomist

Lješnik je perpsektiva

Kilogram očišćenog lješnika na veliko dostiže cijenu od 17,5 eura, dok u maloprodaji košta i do 30 eura.

Dragoljub Savković iz Kaštela kod Gradiške u Bosni i Hercegovini, koji je sa dva hektara zasađenih lješnika vlasnik jedne od većih plantaža na ovom području, smatra da je lješnik perspektiva “čisto radi toga što je to deficitarna roba”.

“Stabla i obrada sama ne traži toliko puno posla, hemije, zaštite… Imamo četiri zaštite u toku godine, a jabuka i kruška oko 30. Ovdje nema puno posla, ne mora da se proda u momentu, može da stoji čeka bolja vremena, cijenu, potražnju…”, kazao je Savković.

Njegovu plantažu, na kojoj je zasađeno 1.100 grmova istarskog dugog i rimskog lješnika, ekipa agencije Anadolija posjetila je pred berbu. Savković kaže da je septembar idealan za sakupljanje plodova, jer lješnici sami spadaju s grana.

Na pitanje zašto se mnogi na ovom području radije odlučuju za sadnju drugih vrsta, naprimjer jabuka i krušaka, Savković je istakao da se lješnik pojavio u posljednjih pet, deset godina, pa iskustvo ljudi nije na nivou da bi se odlučili za sadnju.

“Od lješnika prvih pet godina ne možeš očekivati da vrati uloženo ni za tu godinu, a kamoli ulaganja od samoga početka. Mi smo sada u petoj godini i ove godine očekujemo da se koštanja same plantaže vrate kroz rod. Prve dvije godine nema ništa, u trećoj je to za ličnu upotrebu, četvrtu možeš podijeliti s komšijama, a od pete godine pa nadalje kreće. Očekujemo puni rod od osme, devete godine”, objasnio je Savković.

Na pitanje šta je, zapravo, puni rod, kazao je da je to teško reći. “Po mojoj nekoj matematici, uvijek idem sa minimalnim prihodom, a maksimalnim koštanjima. Pošto je ovdje 1.100 sadnica, da dobijemo dva kilograma očišćenog, idemo na četiri kilograma po stablu, po žbunu, to je oko četiri tone, a današnja cijena je 35 konvertabilnih maraka [17,5 eura] za kilogram očišćenog lješnjaka. To su cijene na veliko, dok na manje količine cijena je druga. Vidimo danas da su u prodavnicama cijene i po 60 KM [30 eura] za kilogram”, kazao je Savković.

On planira u budućnosti da prodaje na malo, odnosno da napravi brend, zbog čega trenutno pravi liniju za kompletnu preradu – od sušenja do lomljenja, sortiranja. Prema njegovim riječima, prvi proces je odvajanje komušine od samog lješnika, što će u budućnosti raditi specijalizovanim usisivačem. Za ostali proces Savković je napravio dio pogona, dok se dio još pravi.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top