Litvanija se oprostila od litas, euro postao zvanična valuta | Ekonomist

Litvanija se oprostila od litas, euro postao zvanična valuta

izvor Tanjug.rs

Litvanija je sa ulaskom u novu godinu preuzela i novu valutu. Ova država je 1.januara zvanično preuzela euro čime je postala  19.članica eurozone, i na taj način zamijenila domaću valutu litas. Litvanija će novčanice sama štampati od 2016. a do tada će joj centralna banka Njemačke pozajmiti 132 miliona novčanica iz svog trezora.

Prvih 15 dana u novoj godini, litas će cirkulisati paralelno sa eurom, a banke i pošte već su snadbijevene evropskom valutom.  EU je u julu Litvaniji dala ‚‚zeleno svijetlo” za uvođenje eura, pošto je utvrđeno da je ispunila mastrihtske kriterijume u pogledu javnog duga, budžetskog deficita, stope inflacije i dugoročnih kamata.

Litvanija je počela da koristi litas 1992. nakon što je iz upotrebe izbacila rublju, poslije izlaska iz SSSR 1990. Susjedne zemlje Estonija i Letonija uvele su euro 2011. odnosno 2014. Guverner centralne banke Litvanije, Vitas Vasilijauskas kazao je da je njegova zemlja učila iz iskustva Letonije, gdje je rast cijena povezan sa uvođenjem eura iznosio oko 0,1 odsto.

-Litvanija ima fiksni kurs vezan za euro od 2002., što znači da nemamo nazavisnu monetarnu politiku. Uvođenje eura umanjiće kreditne razlike i kamatne stope, što znači da ćemo imati veće šanse za razvoj – ocijenio je guverner.

Dok su novčanice istog izgleda u cijeloj eurozoni, svaka članica monetarne unije ima pravo da izabere sopstvene nacionalne simbole koji će se naći na kovanicama. Na litvanskim novčićima eura biće nacionalni grb, vitez na konju sa mačem i štitom u rukama, čime se odaje pošta valuti te zemlje još iz 14.vijeka.

Sa druge strane, ankete u Poljskoj pokazuju da su dvije trećinje njenih građanja protiv uvođenja eura. Razlog takvog raspoloženja leži u činjenici da ekonomija te države bilježi snažne rezultate bez eura. Poljska je jedina članica EU koja je izbjegla krizu nakon globalne ekonomske krize.

Pored Poljske, van eurozone ostaju Velika Britanija i Danska, koje ni ne planiraju ulazak, Švedska koja to izbjegava , Mađarska i Češka koje su neodlučne, kao i Hrvatska, Bugarska i Rumunija koje još uvijek ne ispunjavaju kriterijume Mastrihskog sporazuma.

 

 

Izvor: Tanjug.rs

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top