Likvidnost banaka nešto je veća u odnosu na prošlu godinu | Ekonomist

Likvidnost banaka nešto je veća u odnosu na prošlu godinu

Prosječna likvidna sredstva banaka u oktobru su iznosila 706,3 miliona eura, 0,2 odsto viša nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

U odnosu na oktobar prošle godine, prosječna likvidna sredstva veća su 13,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini i u oktobru su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju oktobra iznosila je oko 3,09 milijardi eura i bila je 0,8 odsto manja nego u septembru. Bilansna suma je u odnosu na oktobar prošle godine porasla 3,2 odsto.

U strukturi aktive banaka, u oktobru su najveće učešće imali krediti, 78,5 odsto i novčana sredstva i računi depoziti kod centralnih banaka 13,7 odsto, dok se ostatak od 7,8 odsto odnosio na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće su ostvarili depoziti, 72,9 odsto i kapital 14,4 odsto, dok se na pozajmice odnosilo 8,4 odsto, a na ostale stavke pasive 4,3 odsto.

Ukupan kapital banaka je na kraju oktobra iznosio 443,8 miliona eura i bio je 0,4 odsto veći na mjesečnom nivou i 3,5 odsto na godišnjem.

Izvor: mina-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top