Likvidna sredstva banaka u maju 849,2 miliona eura | Ekonomist

Likvidna sredstva banaka u maju 849,2 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u maju su iznosila 849,2 miliona eura, što je 8,4 odsto više nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na maj prošle godine porasla 9,2 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, prenosi Mina-biznis.

Bilansna suma banaka je na kraju maja iznosila skoro 3,9 milijardi eura i bila je 1,5 odsto viša nego na kraju aprila. Bilansna suma je u odnosu na maj prošle godine porasla 12,2 odsto.

U strukturi aktive banaka, u maju su dominantno učešće od 67,4 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 17,4 odsto, dok se 15,2 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 74,6 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 12,8 odsto, pozajmice sa 9,3 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,3 odsto ukupne pasive.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top