Lidl osvaja tržište SAD otvaranjem 100 prodavnica | Ekonomist

Lidl osvaja tržište SAD otvaranjem 100 prodavnica

Njemački diskontni lanac supermarketa Lidl planira da ovog ljeta otvori 100 prodavnica u SAD, što posebno zabrinjava amričke trgovačke lance, budući da će prvih 20 ubrzo biti otvoreno u Virdžiniji, Sjevernoj i Južnoj Karolini.

Lidl, koji prodaje robu široke potrošnje po povoljnim cijenama, već ima više od 10.000 prodavnica u 27 evropskih zemalja, a sada traži radnike u SAD, iako se očekivalo da neće otvarati nove prodavnice prije 2018. godine. Oprezni zbog najavljenog dolaska ovog njemačkog diskontnog lanca, američki trgovci nastoje da se što bolje pripreme kako bi zaštitili svoj tržišni udio.

Njemački trgovački lanci već su prisutni u SAD, pa je, primjera radi, Aldi je naime svoj prvu prodavnicu u toj zemlji otvorio je 1976. godine, a sada ih ima 1.600.

Lidl se, međutim, smatra potencijalno većom prijetnjom od Aldija, budući da je tokom posljednjih nekoliko godina počeo da napušta striktnu formulu popusta. Ovaj lanac uvodi više brendova, svježih proizvoda iz pekara, dotjeruje prodavnice i eksperimentiše s online prodajom, što bi, s obzirom na njihove navike, moglo posebno zainteresovati američke kupce.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top