Lični bankrot | Ekonomist

Lični bankrot

Lični stečajni upravnik bi trebao da isplanira kako da se dugovi što lakše i bezbolnije izmire, a da se dužniku ne ugrozi lična egzistencija.

Dužnici u Srbiji koji nisu u stanju da ispune obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim povjeriocima uskoro bi mogli da dobiju mogućnost da proglase lični bankrot.

Direktor Sektora Narodne banke Srbije za kontrolu poslovanja banaka Željko Jović najavio je da je uvođenje mogućnosti ličnog bankrota predviđeno strategijom za rješavanje problematičnih kredita, čiji je rok donošenja 30. jun.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da bi se u slučaju bankrota fizičkim licima dodijelio lični stečajni upravnik.Lični stečajni upravnik bi trebao da isplanira kako da se dugovi što lakše i bezbolnije izmire, a da se dužniku ne ugrozi lična egzistencija, prenosi Srna.

“Granica od koje će biti proglašavan lični bankrot građana će biti naknadno određena, ali će za početak biti definisan vremenski period, recimo 10 dana, kao dozvoljena granica za kašnjenje u izmirenju obaveza, poslije koje će biti proglašavan lični bankrot”, kazao je Jović.

On je objasnio da će prije proglašenja ličnog bankrota građanima biti omogućeno da restrukturiraju svoja dugovanja, te da usklade troškove i primanja kako bi mogli vraćati dugove, a tek ako ni to ne budu mogli biće proglašavan lični bankrot i dobiće ličnog stečajnog upravnika. Troškovi angažovanja ličnog stečajnog upravnika zavisiće od modela koji bude primijenjen.

Strategija za rješavanje problematičnih kredita priprema se u saradnji s Međunarodnim monetarnom fondom, Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Prema zvaničnim podacima, svaki stanovnik Srbije u ovom trenutku u prosjeku duguje skoro 900 eura, u ozbiljnim finansijskim problemima je blizu 150.000 građana, dok su banke blokirale račune gotovo 200.000 ljudi.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top