Li Kuan Jev stvorio čudo

Li Kuan Jev koji je preminuo u 91. godini života, bio je jedan od najvećih ekonomskih vizionara u Aziji. Malo je onih koji mogu da ospore da je, ono što je Li uradio za svoj grad-državu, pravo privredno čudo. Ovaj uspijeh, zajedno sa jasnim ciljem uticao je na tok azijskog giganta.

Između 1960. i 2011. godine, u Singapuru je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika porastao više od 100 puta. Sada je najviši sa 55.000 dolara. Ovaj grad se smatra gradom sa jednom od najnaprednijih privreda na svijetu, sa jakim institucijama i široko otvorenim tržištima u regionu, piše BBC.

Najveći Liov uspijeh bio je da prizna da je Singapur, nakon što je izbačen iz Malezijske Federacije 1965. godine, mogao da ide dalje uprkos njenom tadašnjem neprijateljskom okruženju, prilagođavajući svoju ekonomiju naprednim zemljama Zapada i Japanu.

Zajedno sa ostalim takozvanim azijskim tigrovima, Singapur je bio koncentrisan na dobijanje ekonomske osnove: podsticanje štednje i investicija, držeći inflaciju i niske takse i valute stabilne, uz naglašavanje visoko-kvalitetnog obrazovanja.

Deng Sjaoping, kineski lider, usvojio je sličan stav prilikom pokretanja tržišne reforme Kine. Lija treba slaviti i kao inspiraciju Dengove revolucije, kojom je pomogao siromašnima kojih je bilo na stotine miliona. Ovo predstavlja jednu od najvećih proširenja ekonomskih sloboda na svijetu.

Ekonomski savjeti Lija uticali su na Dengovo razmišljanje, koji je kasnije pokrenuo dramatične reforme kojima je katapultirao Kinu ka modernizaciji i rastu.  Tokom godina, Li je pronašao način kako da konstantno podsjeća svijet na globalni uticaj Kine koji ne treba podcjenjivati. Svake godine oni su znali da postaju sve jači i jači, zatvarajući jaz sa Zapadom, ekonomski, tehnološki i industrijski.

Rukovodstvo Lija i njegova zaostavština se protezala i izvan Kine. Bio je inspiracija i za ostale zemlje Azije.

Li je bio državnik sa vizijom, čiji je beskompromisan stav za meritokratiju, efikasnost i obrazovanje transformisao i Singapur u jedan od najperspektivnijih gradova na svijetu, piše CNN.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top