Li Keqiang ponovno izabran za kineskog premijera | Ekonomist

Li Keqiang ponovno izabran za kineskog premijera

Kineski parlament u nedjelju je ponovno izabrao premijera Li Keqianga na dužnost kineskog premijera te postavio ministra Yang Xiaodua na čelo nove, moćne protuvkorupcijske agencije.

Od ukupnog broja članova parlamenta za Lija je glasalo njih 2.964, a dvoje je bilo protiv, saopštio je parlament.

Ovim izborom Li Keqiang preuzima dužnost najodgovornijeg za drugu po veličini svjetsku ekonomiju. Kineska vlada ima za cilj da održi visoke stope ekonomskog rasta uz istodobnu kontrolu rastućeg duga.

Xi, kojeg smatraju najmoćnijim kineskim čelnikom nakon osnivača komunističke Kine Mao Zedonga, u subotu je u parlamentu jednoglasno ponovno izabran na dužnost predsjednika države.

Njegov bliski saradnik Wang Qishan izabran je na potpredsjedničku dužnost nakon što je ranije u oktobru penzionisan. Wang je vodio stranačko tijelo za antikorupcijski nadzor, koje je tokom prvog Xijeva mandata kaznilo više od 1,3 milijun zvaničnika, uključujući, po riječima kritičara, i predsjednikove političke rivale.

Sada će to tijelo biti integrisano u novo nacionalno povjereništvo za nadzor, koje treba proširiti Xijevu sveobuhvatnu kampanju protiv korupcije s članova Komunističke stranke na sve državne službenike, tužitelje, sudove i izvršne čelnike državnih poduzeća.

Agencija, koja će djelovati paralelno s vladom i biti iznad sudskih tijela, djelovaće nezavisno od sudova u borbi protiv korupcije, utvrđujući bilo kakve oblike zloupotrebe ili pak lošeg ostvarivanja političkih ciljeva kod državnih službenika.

Posmatrači strahuju da će novo povjereništvo biti korišćeno za obračun sa Xijevim političkim rivalima.

Od 2008. do 2013. Li je služio kao potpredsjednik Kine, a u tom periodu bio je i prvi zamjenik premijera Wena Jiabaoa, a pod njegovu nadležnost tada su spadali i ekonomski razvoj, upravljanje cijenama, finansije, klimatske promjene i makroekonomsko vođenje.

Li se probio kroz redove Partije započevši političku karijeru u omladini KPK-e. Od 1998. do 2004. bio je guverner ujedno pokrajine Henan i tajnik KPK-e dotične pokrajine. Potom je imenovan za sekretara KPK-e pokrajine Liaoning, što ga je dovelo na najviši položaj u toj provinciji. Naslijedio je Wen Jiabaoa kao premijer Narodne Republike Kine u tzv. “petoj generaciji” komunističkoga vodstva Kine.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top